Hoppál: Jövőre 23 milliárd jut a színházaknak

Jövőre 23 milliárd forintot nyújt a kormány a színházaknak - jelentette be a kulturális államtitkár szombat este a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, a Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaestjén.

Hoppál Péter hangsúlyozta: nagyon fontos a kulturális közösséghez való kötődés, ezért minél több embert kell kulturális élményhez juttatni. A kormány pedig elkötelezett a cél mellett, éppen ezért támogatja a kulturális nagy beruházásokat is - hangzott el.

 

hoppal

Fotó: MTI

 

Emlékeztetett arra, hogy a fővárosi színházfelújítások után elodázhatatlan a vidéki színházak, köztük a debreceni teátrum felújítása. A Csokonai Színház mellett befejezik a Latinovits Színház építését, így Debrecennek két kőszínháza lesz. Hoppál Péter kijelentette, hogy az államtitkárság kezdeményezésére a színházak mellett a vidéki kulturális fesztiválokat is kiszámítható támogatást kapnak. Erre a célra jövőre 250 millió forintot különítettek el - közölte.

 

Papp László polgármester arról beszélt, hogy 150 évvel ezelőtt az akkori városvezetők mertek nagyot álmodni, s áldozatvállalásukkal meg is valósították azt: 1865. október 7-én nyitotta meg kapuit Debrecen első kőszínháza. Üdvözölte a városvezető a kormány szándékát, melynek köszönhetően tervezhetővé válik a vidéki színházak sorsa.

 

"Debrecenben a városfejlesztés elképzelhetetlen a kultúra fejlesztése nélkül. Ékes példája ennek a 10 éve épült Kölcsey Központ, a tavaly újjáépült Nagyerdei Szabadtéri Színpad, jövőre pedig elkezdődhet a Csokonai Színház felújítása, s befejeződhet a Latinovits Színház építése" - sorolta Papp László. Hozzátette, utóbbi határon átnyúló, regionális színházi bölcső lesz. A gálaest végén adták át az idei Kaszás Attila-díjat, mely a színház, a színészek és a közönség együttműködése folytán született. Mészáros Tibor kapta az idén az elismerést.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása