A könyveké lesz a főszerep a budai Várban

Koncertek, irodalmi programok, könyvbemutatók és gyerekprogramok várják a látogatókat szeptember első hétvégéjén, a péntektől vasárnapig tartó Magyar nyelv és a magyar könyv ünnepén a budai Várban, a Szentháromság téren, ahol ismét a könyveké, az íróké és az olvasóké a főszerep.

    

A Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvszalon szervezésében megvalósuló, 13. Magyar nyelv és a magyar könyv ünnepének díszvendége az idei évben Csángóföld. A budai Várban a moldvai magyarok sokszínű kultúráját ismerhetik meg a látogatók: versekkel, népszokásokkal, zenével és tánccal mutatják be Csángóföldet.
    

Az ingyenes kulturális fesztiválon délelőttönként gyermekműsorok, délután irodalmi bemutatók, este pedig koncert várja a látogatókat. Szeptember 4-én, pénteken este a CimbaliBand, szombaton a Budapest Jazz Orchestra ad koncertet. Vasárnap a Mátyás-templomban Mosonyi Mihály emlékkoncerttel várják a közönséget.

 

budaivar

 

A Könyvünnepen az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára különleges tárlatvezetést biztosít a rendezvény látogatóinak és ingyenesen látogatható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magdolna-torony is azok számára, akik a Szentháromság téren könyvet vásároltak és karszalagjuk van.
    

A Magyar nyelv és a magyar könyv ünnepén szombaton délután Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár Különgyűjteményi igazgatója tart előadást Mátyás király páratlan könyvtáráról és a corvinák titkairól. Vasárnap délelőtt A királyi könyvtár - 35 corvina titkai hasonmások, képek, szövegek és filmek tükrében című kiállítás kulisszatitkaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Országos Széchényi Könyvtár ingyenes tárlatvezetése alkalmával.
    

A Magyar Nemzeti Levéltár idén is különleges, máskor nem látható relikviákkal várja a látogatókat a Bécsi kapu téri épületben: többek között a Hunyadi család címeres levele, egy Mátyás idejéből származó törvénykönyv, Mátyás király saját kezű aláírását tartalmazó oklevél, valamint a Hunyadi család tagjainak pecsétjei is kézzel fogható közelségbe kerülnek. A Hunyadi-relikviák mellett a Csángóföldről származó dokumetumokat is bemutatnak. A Szentháromság téri pavilonnál a gyermekek elkészíthetik saját kódexüket vagy a Hunyadiak címerét, a hollót.
    

A Magyarság Háza a rendezvény nyitónapján, pénteken várja programokkal a látogatókat. A Szentháromság téren, a Magyarság Háza előtt Moldvai csángó magyarok műsora látható Klézse, Somoska, Külsőrekecsin, Forrófalva hagyományőrző zenészeinek, énekeseinek és táncosainak közreműködésével.
    

A rendezvényt szeptember 4-én, pénteken Tytti Isohookana-Asunmaa, volt finn kulturális és oktatási miniszter, az Európa Tanács, Kulturális, Tudományos és Oktatási Bizottságának egykori tagja nyitja meg, aki az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaként jelentést készített a csángó kultúra védelmében, amelyet az Európa Tanács Kulturális, Tudományos és Oktatási Bizottsága is elfogadott. Ez a dokumentum volt az első, amely európai fórumon mutatta be a csángó közösség valós helyzetét.
    

A programsorozatról további információk a Budavári Önkormányzat Facebook-oldalán találhatók.

 

süti beállítások módosítása