"A kortárs színház és irodalom nagy hangsúlyt kap" - Indul az évad a Rózsavölgyiben

A következő évadban 6 premierrel készül a Rózsavölgyi Szalon, amely két magyarországi premiert és egy ősbemutatót is kínál.

Kedden az Émile Ajar Előttem az élet című regényéből készült darab felújított változatának előadásával veszi kezdetét az idei színházi évad a Rózsavölgyi Szalonban - árulta el Zimány Zsófia művészeti vezető.


Az Alföldi Róbert rendezésében 2014 májusában bemutatott előadás Margitai Áginak állít emléket. A Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész Momó szerepét alakította a produkcióban a tavaly novemberben bekövetkezett haláláig - emlékeztetett a művészeti vezető.


Hozzátette: Margitai Ági szerepét Nagy Mari, a Nemzeti Színház színésze veszi át, Juszufként Rajhona Ádám helyett Jordán Tamást láthatják a nézők Csomós Mari és Lukács Sándor mellett.

 

rozsa3


Zimányi Zsófia arra is kitért, hogy a szalon történetében először működnek együtt a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal: közösen mutatják be Eric-Emmanuel Schmitt Rejtélyes viszonyok című kétszemélyes lélektani darabját november 26-án Hirtling Istvánnal és Lábodi Ádámmal.


Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója hangsúlyozta: a közös produkciók létrehozása nemcsak gazdasági, de szellemi partnerséget is jelent a két intézmény között.

 

rozsa5

 

December 16-án láthatják először a magyar nézők Jean-Marie Chevret Amazonok című vígjátékát Szarka János rendezésében. A történetben Náray Erika, Györgyi Anna, Auksz Éva, Ozsgyáni Mihály és Héricz Patrik látható.


Szintén először mutatják be Magyarországon Csáki Judit fordításában Mark St. Germain Istenek tanácsa című darabját január 28-án. A feszültséggel teli történetben négy ember szívátültetésre vár. A darab szereplői Borbás Gabi, Söptei Andrea, Bánfalvi Eszter, Őze Áron és Márton András, rendezője Valló Péter, a dramaturg Morcsányi Géza.

 

rozsa2


Március 10-én érekzik Déry Tibor Szerelem című darabja Molnár Piroskával, Pető Katával, Őze Áronnal, valamint Sütő Andrással. Déry novellái és Makk Károly azonos című filmje alapján a szövegkönyvet Keszthelyi Kinga írta, a darab rendezője Léner András.


Magyarországi ősbemutató lesz Réczei Tamás Budapest, te édes! című darabja, amely egy idős asszony és egy taxisofőr különös utazását meséli el. A darab szereplői Almási Éva és Pál András, rendezője Dicső Dániel.

 

rozsa4

 

Szentpéteri András, a Pentaton Koncert- és Művészügynökség ügyvezetője elmondta, több újdonsággal is készülnek.

„A szalon bővült, mert már nehézkesen tároltuk a kellékeket, díszleteket, így a Pentaton Szervita téri irodái pár emelettel feljebb költöznek,  az új próbateremmel és öltözővel kényelmesebb körülményeket biztosíthatunk az előadóknak. Ráadásul a kávézó nyitvatartása is kitolódik és több vendéget tudnak fogadni. A jegypénztár szintén hosszabb nyitvatartással üzemel” – tette hozzá az ügyvezető.

 

rozsa1

 

Visszatekintés az elmúlt évadra:

 

287 előadást tartottak, és több mint 50 ingyenes programmal várták az érdeklődőket a Rózsavölgyiben (kiállítás-megnyitók, könyvbemutatók, szakmai találkozók, klub programok). Az előadásokra az elmúlt évadban csaknem 20 ezren váltottak jegyet és körülbelül 3 ezren látogattak el az ingyenes eseményekre.


7 új produkció került repertoárra: a Grecsó Krisztián regényén alapuló Mellettem elférsz c. előadás ősbemutató volt, míg Hindi Brooks: romance.com, John Cariani: Isten háta mögött és Ljudmila Ulickaja: Unokám, Benjamin c. darabokat magyarországi premierként jegyezhették fel.

 

További bemutatók: Bernard Slade: Válótársak, Michael Frayn: Koppenhága, valamint Szakonyi Károly: Örvény c. hangjátékának színpadi változata. Hagyományszerűen folytatódott a Pár-Beszéd zenével és irodalommal programsorozat, melynek keretében elismert művész testvérpárok, házaspárok, szülők és gyermekeik voltak Szegő János beszélgetőpartnerei. 

 

A szakma méltó elismerése a Pécsi Országos Színházi Találkozóra való meghívásban nyilvánult meg: az OFF Program keretében Für Anikó és Lengyel Ferenc páratlan kettőse debütált a Válótársak című előadásban, mellyel Balikó Tamás emléke előtt tisztelegtek, hiszen ez volt az utolsó rendezése.


A 2015-ös VIDOR Fesztiválra pedig a Válótársak mellett a romance.com című darabot is meghívták a versenyprogramba, utóbbiban Molnár Piroska és Jordán Tamás tanít meg minket a jó szándékú füllentésre.


Nyáron sem volt pihenés, a Szalon előadásai láthatóak voltak a balatonföldvári Kultkikötőben, a Szentendrei Teátrumban, valamint a kaposvári Szentjakabi Nyári Színházi Esték programjai között.

 

Forrás: Rózsavölgyi Szalon, MTI, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása