"Ezt a nénit mindenkinek látnia kell" - Táncos duettre készül a 90 éves holokauszt túlélő

A Tünet Együttes egy egészen különleges bemutatóra készül ősszel a Vígszínház Házi Színpadán, október 13-án és 14-én este fél nyolckor. A Sóvirág című előadás Fahidi Éva 90 éves Auschwitz túlélő és Cuhorka Emese táncos-előadó mozgásos-verbális, vallomásos duettje.

 

 

A sóvirág nem haszonnövény, a Debrecen környéki pusztákat borította a boldog békeidőkben. Alkalmazkodott a szikes talajhoz, az ólomgyökerűek családjába tartozik. Illata fanyar. Őshonos. (Tünet Együttes)

 

IMG 0433

Fotó: Mészáros Csaba

 

Ajánló a Sóvirágok elé:

 

Egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje.

Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc. Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak. Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?

 

IMG 0461

Fotó: Mészáros Csaba

 

"Ezt a nénit mindenkinek látnia kell":

 

 

A Vígszínház ad lehetőséget a Tünet Együttes egyik új előadásának bemutatására, és a meghívással igyekszik hozzájárulni a nemzetközileg is elismert független társulat hazai sikereinek gyarapításához.

 

A Sóvirág című előadás olyan témákat jár körül, mint a holokauszt emlékével élő idős hölgy és egy mai fiatal közt tátongó szakadék, egymás sorsába való belehelyezkedés, az öregedés, fiatal és öreg testben való létezés - mindezt humorral, őszinteséggel, empátiával. Az előadást Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője rendezi, dramaturg Peer Krisztián és Zsigó Anna, a fényért Szirtes Attila felel.

 

IMG 0549

Fotó: Mészáros Csaba

 

„Fahidi Évát 20 éve ismerem, és úgy érzem, hogy ezt a nénit mindenkinek látnia kell. Hihetetlen számomra, hogy valaki 90 évesen, túlélve a holokausztot, elveszítve mindenkit és mindent, aki és ami fontos volt számára, ennyire aktív, huncut, sugárzó, testileg és szellemileg friss, melegséget árasztó, az élet szeretetétől duzzadó legyen. Fahidi Éva végigtáncolta és tornázta az egész életét. Kivételesen érzékeny kapcsolatban van a testével, erős fizikai emlékei és élményei vannak. Ezen kívül fantasztikus előadó, többször hallottam beszélni nagy hallgatóság előtt is. Nem véletlen, hogy őt kérték felszólalásra Angela Merkel mellett Németország központi megemlékezésén Berlinben, a haláltáborok felszabadításának 70-ik évfordulóján" - mondta Szabó Réka, a Tünet Együttes vezetője, aki Cuhorka Emeséről is beszélt. Úgy vélekedett, Emese megrögzött határátlépő, bátor, kísérletező kedvű előadó, aki számos nemzetközileg is sikeres produkció után újra a Tünet Együttessel dolgozik.

 

„Az öregember majdnem úgy tekint vissza az életére, mint a vándor a hegy tetején a lába előtt elterülő tájra. Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak" - fogalmaz Fahidi Éva A dolgok lelke című könyvében. 

 

A próbafolyamatról és azon keresztül Éva életéről közösségi finanszírozásban „Sírással nem megyünk semmire” címmel dokumentumfilm készül. 

 

IMG 0468

Fotó: Mészáros Csaba

 

Mi vár még a Tünet Együttes évadában?:

 

A Tünet Együttes repertoárján a 2015-2016-os évadban az új bemutató mellett, az áprilisban sikerrel bemutatott Az éjszaka csodái című vizuális, látomásvers inspirálta előadás is szerepel. A minden korosztálynak élvezhető előadás ősszel három alkalommal látható a Trafó Kortárs Művészetek Házában. ( Szept. 22., Okt. 19., Nov.17.) „Látni, hogy a gyerekekkel játszani milyen „könnyű” – sok szülő ezt nem hiszi el. (…) Gyertek játszani a Kucokba gyerekeitekkel együtt!” -ezek Vekerdy Tamás sorai a Kucok című előadásról szólnak, amelyet a Jurányi Házban játszik a Társulat. Emellett az Amerikát nagy sikerrel megjárt Apropó 2.0 című előadást a MU Színházban, az Ardai Petra rendezte Közhely című előadást pedig a Marczibányi Téri Művelődési Központban lehet megtekinteni.

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása