"A második 25 év" - Táncismereti hétvégéket is tart a KET

Oktatás, művészetre nevelés, tehetséggondozás és nemzetközi együttműködések vannak terítéken a Közép-Európa Táncszínház 

27. évadának asztalán.

 

A KET ajánlója:

 

Nem szokványos módon ismertette a Közép-Európa Táncszínház (KET) ez évi terveit. A társulat munkáját jó ideje az aktív társadalmi kommunikáció jellemzi, ami magában foglalja a repertoár játszását, de szakmai vállalásai túlmutatnak ezen. Szögi Csaba igazgató és Kun Attila művészeti vezetől számolt be arról, milyen újdonságokkal készülnek idén.

A KET - mely Magyarország elsőként alakult táncszínháza - működésének alappillérei a tehetséggondozás és –kutatás, a gyerekek, fiatalok művészetre nevelése, illetve a tánc, a mozgás minél szélesebb körben való terjesztése. Átfogó táncismereti programja, a D.E.E.P. (Dance to Everyone Education Program) idén újabb elemekkel bővül.

 

ket tarsulat


A sajtótájékoztató résztvevői bepillanthattak a társulat mindennapi munkájába, amely a Nyitott próbaterem nevű programot volt hivatott bemutatni, majd maguk is ízelítőt kaptak egy olyan mozgásórából, amely nem igényel táncos előképzettséget. A D.E.E.P. programjai közt szerepel még a táncórák mellett a háromhavonta jelentkező táncismereti hétvége a Műhely Alapítvánnyal együttműködve, amely elsőként november 20-22. közt lesz a Jurányi Inkubátorházban.

 

Novemberben kerül sor az Igaz történet alapján című új tánc/színházi nevelési előadás bemutatójára a Bethlen Téri Színházban. A hazánkban eddig ismeretlen műfajt 2013-ban a Horda2 című előadás hívta életre, melyet a Nemzeti Táncszínház felkérésére készített a KET és a KÁVA Kulturális Műhely. A programon, mely ősszel is folytatódik, eddig 33 középiskolai csoport vett részt. A most készülő színházi nevelési foglalkozás most a 12-14 éveseket célozza meg.


A sokéves oktatói gyakorlat és a színházi nevelés területén szerezett tapasztalatok felhasználásával készül a KET saját beavató előadása, melyben emblematikus alkotásaiból láthatók részletek. A Ki vagy te, kortárs tánc? című formabontó táncismereti előadás a Színházak Éjszakáján debütál.

 

ket ki vagy te

 

A Nemzetközi Visegrádi Alap (International Visegrad Fund) támogatásának köszönhetően 2016-ban a társulat egy új közép-európai oktatási programot (V4 Young Dance Talents) valósít meg a visegrádi országok fiatal táncművészeinek fejlesztéséért, az alábbi intézmények együttműködésével: Dance Conservatory of Eva Jaczova (Szlovákia), Academy of performing Arts in Prague – Music and Dance Faculty (Csehország) és a Stowarzyszenie Krakowski Teatr Tańca / Krakow Dance Theatre Association (Lengyelország).
A program a Közép-európai Kortárstánc Oktatási Konferenciával indul, melyet 2016. április 4-7. között rendez a KET Budapesten. 2016 júliusában pedig a résztvevő intézmények egymást követő 1-1 hetes oktatást szerveznek saját városaikban.

 

Kiemelten fontos a tehetségkutatás a társulat életében. A 2013-ban indított Ifjú Koreográfusok Fóruma pályázat nyertesei közt szerepel Jobbágy Bernadett, Újvári Milán, Pálfi Gabriella, Grecsó Zoltán, Ujszászi Dorottya, Varga Kinga és Gyulai Júlia. A 2015-ös pályázat első nyertese, Halász Gábor júniusban mutatta be demonstrációját, szeptemberben Szamosi Judit, januárban pedig Kiss Anikó mutatkozhat be.

 

KET - Szogi Csaba


Az IKF lényege, hogy a nyertes pályakezdő koreográfus egy hétig dolgozhat profi színházi körülmények közt a társulattal, majd a hét végén egy demonstráción mutatja be munkáját.

 

Az IKF program valódi célját mutatja a novemberi Click című bemutató, hiszen Ujszászi Dorottya az első olyan IKF nyertes, akinek munkája beépül a KET repertoárjába. A Click a Bethlen Téri Színházban megrendezett IV. Sissi Őszi Tánchét nyitó előadása is egyben. A tavaszi szezon két kiemelt bemutatója: egy hármas koprodukció a 30 éves Artus Társulattal és a Nemzeti Táncszínházzal, illetve tavasszal a Stabat Mater táncoratórium, amely a Nagyvárad Táncegyüttes együttműködésével jön létre.

 

K-arcok címmel új sorozat indul az évadban. 8 alkalommal más és más meghívott koreográfus készít szólót a 8 fős társulat egy-egy táncosának.


Az idei évad meghívott koreográfusai – Kun Attila mellett – Réti Anna, Halász Gábor és Hód Adrienn. Az évadban külön-külön is bemutatott produkciók tavasszal a Monotánc Fesztiválon is láthatók lesznek.

 

A színes repertoár mellett a KET továbbra is részt vállal olyan közös, mindenkit érintő ügyeben, mint például a szeptember 21-i Béke világnapja alkalmával rendezett Peace One Day nevű nemzetközi programsorozat.

 

Forrás: Közép-Európa Táncszínház

 

süti beállítások módosítása