Hazai premierek, extrém cirkusz és a Birdman dobosa a Trafóban

Futurisztikus technikai csodák, ínyenceknek szóló táncos és színházi darabok, zenei világsztárok és extrém cirkuszi produkciók színesítik a Trafó Kortárs Művészetek Háza őszi programkínálatát.

    trafo1

 

Az intézmény a színházi programjait a párbeszéd, az oktatás és a műfaji határok kitágításának jegyében állította össze, míg a táncos kínálatot az innováció és a közönség által szerethető előadások jellemzik - hangzott el a Trafó új évadát beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
    

Az évad első premierje a TÁP Színház Babahajó című előadása lesz szeptember 10-én: a darabban egy festőnő sorsa kerül terítékre, az alkoholizmus, az érvényesülés, a női lét és ezek életünkre gyakorolt hatásait boncolgatva. Új előadással jelentkezik a Krétakör, felnőtteknek szóló bábelőadást készít a Természetes Vészek Kollektíva. A Dollár Papa Gyermekei a Trafó öltözőjében tartja idei bemutatóját.
    

Új táncprodukcióval érkezik ősszel Molnár Csaba, míg a Lábán Rudolf-díjas Arany Virág és Hadi Júlia két flamand művésszel szerepel egy futurisztikus előadásban. A Stereo Akt és a holland Space Színház panasztaxit indít Budapesten, amely a Trafóban alakul interaktív tárlattá.
    

Az évadban folytatódnak az intézmény tematikus sorozatai: a 200 százalék tánc című sorozat egyik legnagyobb sztárja Antony Hamilton lesz, aki két duettet tár a közönség elé. Sharon Eyal izraeli táncos-koreográfus is visszatér Gai Beharral, ezúttal két rövid darabbal jelentkeznek. A Trafó társadalmi kérdésekre fókuszáló sorozata, a Közös ügy csúcspontja William Kentridge és a Handspring Puppet Company Übü és az Igazság Bizottság című előadása lesz, amely egészen új formában és kontextusban mutatja be Übü király klasszikus történetét.


 

   

A technológiai újításoknak szentelt smART sorozat és kistestvére, a smART! XTRA interaktív programokkal várják az érdeklődőket, akik a Youniverse Project jóvoltából gondolatátvitellel csocsózhatnak és kommunikálhatnak majd más nézőkkel; de lesznek zenélő textilek, vizuális zene és szenzorokkal dolgozó performansz is. Tizenharmadik évadába lép a Gondolat Generátor, az intézmény középiskolásokat célzó színházi-nevelési programja is.  
    

Az újcirkuszi kínálatban szerepel a francia Cirque Inextremiste társulat, amelynek tagjai barkács környezetben egyensúlyoznak, míg a Poivre Rose formáció a Hrabal világát idéző Rózsabors című előadását hozza el Budapestre. A fellépő társulatok workshopokat is fognak tartani a Trafó egész évadon át tartó szociális programja, a készségfejlesztést célzó szociális cirkusz keretében.  
    

A kor legaktuálisabb zenei kínálatából válogatva a Trafó vendége lesz a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című film zenéjét szerző Antonio Sanchez világhírű jazzdobos, aki novemberben ad koncertet a Migration zenekarral. Az évadban indiai-, elektronikus zene és jazz is terítékre kerül. A Trafóban kezdődik az UH FEST idei programja Phill Niblockkal, majd folytatódik Dean Blunttal. A decemberi két ünnep között a Volkova Sisters és a Sexepil ad koncertet.
    

trafo

 

A Trafó Galéria ad otthont idén decemberben az elmúlt évtized legnagyobb szabású, Budapesten rendezendő japán kortárs képzőművészeti kiállításának. A Hangjaink című csoportos tárlat a japán hangművészetre koncentrál és a japán kultúra hanghoz való viszonyát vizsgálja. Az évad első tárlata a Kolozsváron élő Mihut Boscu Kafchin nevéhez fűződik, akinek alkotásait egy elhagyatott kaszinó díszletei között tekinthetik meg a látogatók. Az évad második felvonásaként a régió legfiatalabb alkotóinak csoportos kiállítása lesz látható.

 

 

 

süti beállítások módosítása