Puskás Tamás: "Igyekszünk egyfajta érzékenyítésben elöljárni"

Puskás Tamás már több mint tíz éve igazgatja a Centrál Színházat, melynek most a magánosításán dolgozik. A színész-rendezőt a Pesti Műsor kérdezte.

 

A Pesti Műsor cikkéből:

 

Arra a kérdésre, hogy a következő évadot már magánszínházként kezdik-e, Puskás Tamás így felelt: "Volt és tudtommal van is még kétoldalú szándék a magánosításra. Egy évvel ezelőtt tettem egy ajánlatot, a főváros ezt azóta emészti. Egy sikeres, de eredménytelen pályázati fordulón már túl vagyunk, artikulálódnak az érdekek, pontosodnak az elvárások. Ha létrejön a privatizáció, az - hitem szerint - még nagyobb lendületet ad majd a színháznak, de ha nem történik meg, akkor is minden igyekezetünkkel a közönség érdekeit szolgáljuk tovább. Esélyes, hogy előbb leszek pályázat útján kinevezve ismét a színház ügyvezető igazgatója, mint annak tulajdonosa."

 

Puskas Tamas

Fotó: monitormagazin.hu


A direktor szerint a váltás a közönség számára semmi érzékelhető változással nem járna. "Azért hiszem, hogy közös az érdek, mert a főváros egy több évtizede változatlan színházi struktúra fenntartásával küzd, és ha ami ügyünk révbe érne, esély kínálkozna egy alternatíva megfontolására, ami néhányszínház terhét levenné a főváros válláról. A színház oldaláról pedig elmondhatom, hogy rengeteg olyan dolgot lehetne még csinálni, amit a jelenlegi viszonyok között nem, vagy csak nagyon lassan hozhatnánk létre. Megnyithatnánk például egy kávézót, és egy sor olyan fejlesztésbe foghatnánk, amikre a főváros adminisztrációjához kötve nem is gondolhatunk. Sok minden felgyorsulna és minden a nézők érdekében. Persze az előadásaink nem lennének jobbak, de az infrastruktúra javulna, az életünk könnyebbé válna" - tette hozzá.


Puskás Tamás rámutatott: a kezdettől nagyon igyekeztek megtalálni, mi a nézők kedvére való, és úgyí véli, "beletaláltak valamibe". "Első pillanattól kezdve igényes színházat csinálunk, de nem tagadtuk meg a gyökereinket, hiszen ez a hely itt a város közepén a 19. század elejétől szórakozóhely volt, és közvetlen elődünk a nagy sikereket is megélt Vidám Színpad. Mára színházunk sokak számára választott hely, ami igen komoly feladatot ró ránk. Nézőink, bár kétségtelenül szórakozni is járnak hozzánk, egyre inkább igazodási pontot keresnek nálunk. Ahogy a századelő Vígszínházában a polgári értékeket tanulhatta el az odajáró közönség, a mai színházaknak is komoly feladatuk segíteni az eligazodást ebben a zavaros világban. Valljuk be, nem könnyű ma ebben a kultúrában létezni, különös tekintettel az elmúlt évtizedek átalakulására. Normálisan egy stabil közösség részeként gondolunk valamit helyesnek vagy helytelennek. Ma ez a bázis szinte teljesen eltűnt, és rengeteg olyan dologgal szembesülünk, amelynek helyességéről vagy helytelenségéről fogalmunk sincs, és sokszor nincs is hozzá közünk. Csányi Vilmos írja remek összefoglaló könyvében: ha régen az volt a hír, hogy elindultak a bölénycsordák, okkal vették elő a telepesek meg az indiánok a fegyvereiket, mert tudták, hamarosan lőniük kell, itt a vadászat ideje, ha pedig jött a török, tudták a megtámadott területek lakói, hogy meg kell erősíteni a várfalakat, élelmet kell begyűjteni. A mai hírekkel azonban mit kezdjünk? Annál erősebb az igény az értékek érzelmes közlésére, igazodást segítő helyekre. Igyekszünk egyfajta érzékenyítésben elöljárni előadásainkkal" - hangsúlyozta Puskás Tamás.

 

A teljes interjú a Pesti Műsorban olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása