Rost Andrea először énekli Juditot Bartók Kékszakállújában

A 84 éves orosz karmesterlegenda, Gennagyij Rozsdesztvenszkij vezényli a Concerto Budapest szeptember 18-i évadnyitó koncertjét a Müpában. A zenekar szeptember 26-27-i zeneakadémiai dupla hangversenyén Baráti Kristóf játssza Berg Hegedűversenyét, Rost Andrea pedig - pályáján először - Juditot énekli Bartók Kékszakállújában.

    

Az évadnyitó koncerten többek között Vaughan Williams IV. (f-moll) szimfóniája, Prokofjev I. (Desz-dúr) zongoraversenye és Rómeó és Júlia című művének részletei hangzanak el Rozsdesztvenszkij vezényletével. A hangverseny szólistája a karmester felesége, Viktoria Posztnyikova zongoraművész lesz.
    

Az 1931-es születésű Rozsdesztvenszkij a moszkvai konzervatóriumban tanult zongorát és karmesterséget, utóbbit apjától, a neves karmester Nyikolaj Anoszovtól. Húszévesen már A diótörőt dirigálta a Bolsojban, ahol később a zenekar karmestere, majd vezető karmestere lett, 2000-től pedig egy ideig az egész színház művészeti vezetői posztját is betöltötte.
    

Később több nyugati zenekart is vezetett: dolgozott stockholmi együttesekkel, vezető karmestere volt a BBC Szimfonikus Zenekarának, és a Bécsi Szimfonikusoknál is vezető posztot töltött be. Alkalmilag dirigálta a Berlini Filharmonikusokat, a Királyi Concertgebouw Zenekart, a Bostoni, Chicagói és Londoni Szimfonikusokat, valamint az Izraeli Filharmonikusokat is.


Rost Andrea foto Nanasi Pal

Rost Andrea / fotó: Nánási Pál 

    

Rozsdesztvenszkijt rendkívül sokoldalú karmesternek tartják, aki a rövid, hatékony próbák mellett többek között arról ismert, hogy gyakran a színpadon sétálgatva vezényli a zenekart. Páratlan munkabírását és tapasztalatát jelzi, hogy több mint négyszáz lemezen szerepel a neve, és csaknem kétszer ennyi darabot vezényelt már. Nevéhez fűződik többek között Csajkovszkij összes zongoraművének lemezfelvétele is.
    

A Concerto Budapest másik szeptemberi - dupla - koncertjét szeptember 26-án és 27-én este tartják a Zeneakadémián, kiváló hazai vendégszólistákkal, a zenekar vezetője, Keller András vezényletével. Beethoven F-dúr románca után Berg Hegedűversenyét Baráti Kristóf szólaltatja meg, majd Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának koncertszerű előadása következik, Judit szerepében Rost Andreával, aki pályáján először formálja meg a szerepet. Partnere a herceg szerepében a szentpétervári születésű basszus, Mikhail Petrenko lesz.
    

A 2015/2016-os évadban is folytatódik a Concerto Mesteriskola a Budapest Music Center (BMC) könyvtárában. Az évad szeptember 17-i nyitóelőadásán Gennagyij Rozsdesztvenszkijt és Viktoria Posztnyikovát látja vendégül a házigazda, Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora.

 

süti beállítások módosítása