Újra színre kerül A bábjátékos rockopera

Megkezdték az olvasópróbáit Várkonyi Mátyás-Béres Attila A bábjátékos című rockoperájának a Soproni Petőfi Színházban. A főszerepekben többek között Vastag Tamás és Szolnoki Tibor látható. A rendező Katona Imre. 

A rockopera 1985-ös ősbemutatója óta most láthatja újból színpadon a közönség ezt a darabot. A bemutató január 9-én lesz.


A stábot Pataki András, a soproni színház igazgatója köszöntötte, aki elmondta: érdekes és izgalmas kihívás a társulat számára egy olyan zenés művet műsorra tűzni, melyet az első bemutatást követően nem láthattak a nézők. Ez is különleges várakozással és atmoszférával övezheti körül a darabot. Az pedig külön öröm és büszkeség, hogy az előadást maga a zeneszerző, Várkonyi Mátyás vezényli, aki újrahangszerelte a művet, sőt, még új dalokat is írt a most készülő produkcióhoz.

 

sopron01


Katona Imre, a soproni színház vezető dramaturgja elmondta: nem csak egy különleges rockoperáról van szó, hanem egy igazi táncjátékról is, amely egyszerre ad énekesi, színészi és táncos feladatokat a szereplőknek. Így a Sopron Balett és a társulat összes tagja színpadra lép a produkcióban. Ezen kívül a teátrum színitanodájába járó fiatalok közül is sokan szerepelnek az előadásban.


"Béres Attila szövegkönyve vibrálóan költői és mulatságos, ironikus és mély. Várkonyi Mátyás zenéje pedig azzal emelkedik ki az elmúlt évtizedek színpadi zeneművei közül, hogy bravúrosan tudja ötvözni a lírát és a groteszket, és a népszerű hangzások közé be tudja csempészni Sztravinszkij vagy akár Debussy sugallatait. A bábjátékos azt példázza, hogy lehet populáris az, ami választékos. A rockopera meghatározó konfliktusa a két főszereplő, a Diák és a Bábjátékos összecsapásában a látszat és igazság kérdéskörét járja körül. A történet – amelyben a valóság és illúzió örvénylik egymásba folytonosan – a színházon keresztül a világ szétzilált állapotát láttatja görbe tükörben mély humorral, okosan finom metaforákkal – hűen az ihlető Andersen-elbeszélés szellemiségéhez. A bábjátékos ugyanakkor szórakoztató darab, a rockopera műfajának korszakos jelentőségű műve. Az a célom, hogy az előadásból igazi családi színházi élmény jöhessen létre" – egyebek mellett erről beszélt Katona Imre az olvasópróbán.

 sopron04


A bábjátékos című előadás a soproni színház idei, ünnepi magyar évadának egyik legnagyobb vállalkozása, amely többszörösen összetett feladat elé állítja a társulatot. Ezért a szereplők az előkészületi munkálatokat márciusban már elkezdték, zenei korrepetálásokkal, hangképzéssel,kreatív gyakorlatokkal. Mindemellett júniusban bábanimáció és a mutatványos színház címmel Katona Imre tíznapos felkészítő tréninget tartott a stábnak.

 

A Rock Színházas történelem:

 

"Ön tehát azt szeretné, ha a bábui megelevenednének, ha átváltoznának igazi színészekké? – kérdezte a Diák" Ez a kérdés Hans Christian Andersen azonos című novellájában hangzott el. Várkonyi Mátyás ötletéből Béres Attila írt brilliáns verseket. A zenét is Várkonyi Mátyás kreálta, a dramaturg Horváth Péter, a rendező Katona Imre volt. Krámer György igazi táncjátékká varázsolta az izgalmas művet. A történet alapötletét a Rockszínház megszületése adta, de a darab tanulsága messze túlmutat ezen. "Nem mindegy, hogy ki rángat!" -énekli a lázadó Diák, és ezek a sorok zseniális színész Kaszás Attila szájából hátborzongatóan hangzottak 1985-ben. De legalább ilyen izgalmas figurát teremtett Hegyesi Géza is a szerepből, és Csuha Lajos vagy Meződi József is. Sasvári Sándor Féligkész bábuja, Prókai Annamária Szervettája, (videó) mind-mind emlékezetes alakítások. A Bábjátékos történet a Rockszínház története is egyben, megjósolva s bánatos véget, a behódolást a hatalomnak. (Ősbemutató: MOM Színházterem, 1985. március 1.)

 

 

Várkonyi Mátyás – Béres Attila: A BÁBJÁTÉKOS

rockopera Andersen nyomán

Szereplők:

Bábjátékos: Szolnoki Tibor

Diák: Vastag Tamás

Csendbiztos: Sárdy Zoltán

Zsebtolvaj: Ács Tamás

Cinella: Molnár Anikó

Pierrot: Savanyu Gergely

Malvina: Simon Andrea

Arlecchino: Kiss Norbert

Nocchio: Bolla Dániel

Quattrino: Horváth László

Trilla: Szőcs Erika

Servetta: Szalai Dóra

Félig kész bábu: Papp Attila

Királynő: Szlúka Brigitta

Rozi: Szalai Dóra/Szlúka Brigitta

Egy fiú: Papp Attila/Bolla Bence

Táncos bábuk, a mindig ugrásra kész alteregók és a közönség:

A Sopron Balett tagjai és a színitanoda hallgatói

 

Koreográfus: Demcsák Ottó

Díszlet: Katona Imre

Jelmez: Horváth Kata

Világítási és látvány konzulens: Pelyhe János

Szcenikus: Kovács Ferenc

Korrepetitor, karvezető: Sárdy Barbara

Rendezőasszisztens: Simon Andrea

Vezényel: Várkonyi Mátyás / Oberfrank Péter

Rendező: Katona Imre

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház, rockszinhaz.3rdproof.com

 

süti beállítások módosítása