Nemzetközi Csecsemőszínházi Fesztivált rendeznek Győrben

 

Színház a Legkisebbeknek címmel nemzetközi csecsemőszínházi fesztivált rendez a győri Vaskakas Bábszínház szeptember 10 és 12 között.

 

A Színház a Legkisebbeknek - Nemzetközi Csecsemőszínházi Fesztivál idén először hagyományteremtő szándékkal irányítja a figyelmet a 0-3 éveseknek szánt produkciókra. Csütörtöktől szombatig, délelőtt és délután is egy-egy csecsemőszínházi előadás lesz látható, ahol a Vaskakas Bábszínház mellett nemzetközi és hazai társulatok darabjai közül válogathattok. Az előadások között pedig szakmai zártkörű workshopokon bővíthetik ismereteiket a művészek.

 

vaskakasos csecsfeszt poszter szoro eleje

 

Az Aprók Színházáról:

 

Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra.

 

Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen.

 

Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz.

Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet. Ezt felismerve jópár évvel ezelőtt csatlakozott a győri Vaskakas Bábszínház a norvég szakemberek által elindított „Művészet a legkisebbeknek” elnevezésű programhoz, melynek évek óta tartó sikerét bizonyítva ad helyszínt a fesztiválnak.

 

casa 1

 

A fesztivál részletes programja:

 

Szeptember 10. – csütörtök

 

10.00 –a Fesztivál megnyitója

11.00 Casa – a La Baracca Színház előadása (Olaszország)

 

Otthon. Egy hely, ahol önmagam lehetek. Az otthon menedék, ahol ehetek, megfürödhetek, alhatok. Ahol élhetek és tapasztalatokat cserélhetek. Egy hely, ahol vendégül láthatok másokat, ahol felfedezhetek és feltalálhatok, ami velem együtt változik. Egy hely, amelyet elhagyhatok, hogy felfedezzem a világot, és ahová bármikor hazatérhetek. A „CASA” egy felnőtt és egy gyermek mesebeli története, akik találkoznak, megismerik egymást, majd alkotni kezdenek. Az alkotás játékká válik, s apránként megépül egy keret, egy történet, egy tető… a ház. Olykor a szerepek felcserélődnek: a kicsi úgy tesz, mintha felnőtt lenne, a nagy pedig visszatér a gyermekkorba, az érzelmek és meglepetések uralta mindennapi életbe.

Alkotók: Andrea Buzzetti, Bruno Cappagli és Carlotta Zini

Rendezte: Bruno Cappagli

Szereplők: Andrea Buzzetti és Carlotta Zini

 

12.00 Telling with your eyes – Roberto Frabetti (La Baracca Színház) zártkörű workshopja

16.00 Ha Dede – a Kabóca Bábszínház előadása (Veszprém)

 

Mi történik, ha egy kocka gömbökkel barátkozik? Hogyan találkoznak, hogyan ismerik meg egymást? A gömböknek például kerek ajtajú a házuk, de hol lépjen be ezen egy kocka? Sok a nehézség, de a kocka lépésről lépésre beilleszkedik a gömbök közé, és a kockák világa is befogadja a gömböket. A kezdeti különbségek halványodnak, sőt, szinte már észre sem lehet venni, mi volt előbb, a kocka vagy a gömb...

Rendezte: Karel Van Ransbeeck

Zene: Kiss Erzsi

Játsszák: Kiss Erzsi, Szabó Balázs

Látvány: Karel Van Ransbeeck és a Kabóca Bábszínház

 

HaDede1

 

 

Szeptember 11. - péntek

 

11.00 Casa – a La Baracca Színház előadása (Olaszország)

12.00 A világ felfedezésének öröme – Király Ildikó zártkörű előadása

16.00 Tütü-tutu autó – a Vaskakas Bábszínház előadása

 

A Vaskakas Bábszínház legújabb Apró Színházi játéka utazásra hívja a legkisebbeket. Útra kelnek, vízre szállnak, felhők közt is kocsikáznak!

Tütü-tutu autó,

felharsan a dudaszó!

Tütü, vigyázz, gyorsan jövök,

Fát, virágot kikerülök.

Autóval, kishajóval, robogóval,

vagy traktorral,

Én senkit el nem ütök.

Dramaturg és rendező: Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas

Zeneszerző: Rab Viki

Játssza: Bora Levente és Vitányi-Juhász István

 

Pont pont1

 

 

Szeptember 12. - szombat

 

11.00 Pont, pont, vesszőcske – a Kolibri Színház előadása (Budapest)

 

Hogyan kezdődött a Világ? Mi volt előbb? A fény, a víz, vagy egy szó? Talán egy labda? Vagy több? És azután mi történt? Növekedés, változás, fejlődés. Egy ág, egy kő, pont, pont, vessző… Agyaggal és faágakkal mesélünk kicsiknek és nagyoknak a világ keletkezéséről – három színész és egy zenész előadásában.

Játsszák: Tisza Bea, Czupi Dániel, Ruszina Szabolcs

Zenész: Bornai Szilveszter

Tervező: Orosz Klaudia

A rendező munkatársa: Csóti Magdaléna

Rendezőasszisztens: Hajsz Andrea

Rendező: Barbara Kölling

 

12.00 A zene szerepe a csecsemőszínházban – Novák János zártkörű workshopja

 

szerelmukbol3

 

16.00 Szerelmükből születtem én – a Mesebolt Bábszínház előadása (Szombathely)

Az előadásokra telefonos jegyfoglalás ajánlott (96/512-690)! Várjuk szeretettel az apróságokat az új épületben, az új Aprók Termében!

Anyáról, aki nekem a világot jelenti,

Apáról, aki eddig a világot jelentette anyának,

Rólam, aki most az egész világ vagyok nekik,

és Rólunk, a mi új közös világunkról.

Azzal, ami körülvesz minket,

arról ami bennünk van,

színeket, zajokat, zenéket festünk.

Tervezte: Fajgerné Dudás Andrea

Zene: Dés András

Rendezte: Khaled-Abdo Szaida

Játssza: Balogh János mv., Dénes Emőke, Lehőcz Zsuzsa

 

 

süti beállítások módosítása