Kerekes Éva: “Bennem most megmozdult valami"

Kerekes Éva már több mint egy évtizede tagja az Örkény Színháznak, ahol ebben az évben is vár rá új feladat, de előtte az Átrium Film-Színházban készül Ionesco Makbettjének szeptember 24-i bemutatójára Alföldi Róbert rendezésében.

A Pesti Műsor interjújából:

 

Az indulásnál került az Örkény Színházba és az elmúlt 10 évben a legnagyobb főszerepeket játszotta el, de az utóbbi időben mintha több bemutatója lenne az anyaszínházán kívül. Ennek kapcsán Kerekes Éva elmondta: “Ennyi idő után mindig előkerülnek azok a kérdések, hogy kik vagyunk és mozduljunk-e, keressünk-e új kihívásokat, de igazából arról van szó, hogy ha van is egy közösség, ahova én valójában tartozónak érzem magam, a hosszú évek óta együtt belélegzett levegőt néha ki kell fújni, és újat venni. És tényleg volt egy pár év, amikor többet jöttem-mentem, játszottam Tatabányán, Budapesten és alternatív színházakban is, mert valószínűleg épp akkor érte el ez az érzet a tetőpontját. És ha jön érdemleges hívás, amire kíváncsi vagyok, most is szívesen megyek. Mivel Mácsai Pali teljesen érti ezt, mindenkit elenged, aki mozdulni vágyik. Ráadásul még biztosan van öt évünk hátra így együtt, vagyis hosszú távú kapcsolatban gondolkodunk, amiben fontos, hogy mindenki megőrizhesse az önállóságát. Ahhoz pedig, hogy önmagában is teljesnek érezze magát az ember, kellenek külső érintődések is”.

 

kerekes-eva


“Bennem megmozdult valami, és hogyha nagyon spirituálisan akarnánk fogalmazni: épp abban a stádiumban voltam, hogy bevonzottam a feladatokat” – tette hozzá a színésznő, akit legközelebbi munkájáról, az Alföldi Róbert rendezte Makbettről is kérdeztek.

 

“Rögtön igent mondtam, amikor Alföldi Robi személye felmerült. (…) Soha nem láttam és nem is hallottam azelőtt erről a darabról, föl is kaptam rá a fejem: Remélem, megcsípjük a lényeget. És izgalmas lesz azért is, mert több szerepet fogok benne játszani. Eleve úgy van megírva, hogy aki Lady Makbettet játssza, az játssza a boszorkányokat is és tulajdonképpen az összes női szerepet. Ionesco azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy Shakespeare darabjában mindenki szörnyeteg, ám az ő átiratában mindenki átlagember a saját problémáival” – nyilatkozta Kerekes Éva, aki az Örkényben Gáspár Ildikó rendezésében, Mikó Csaba Apátlanok című darabjában is látható lesz.

 

Annak kapcsán, hogy az évek során teljesen különböző szerepeket játszott úgy fogalmazott: “Mindig eljön az a pont, amikor már elég közel mentem, hogy az ismerőseimmé váljanak a szerepek. Utána pedig már sok közöm nincs ahhoz, ami történik, átengedem magam nekik, én pedig csak úgy vagyok bennük. Ha rám osztanak egy szerepet és ezzel belém látnak valamit, akkor az biztos, hogy ott van. (…) Például akinek magamat gondolom, az is egy egészen szűk dolog, de ha beljebb megyek, onnantól már végtelen. De ez csak így elmondva tűnik bonyolultnak, amúgy inkább izgalmas és néha dühítő a keresgélés, amit el kell fogadni. Vagyis nem vagyok rögeszmés, talán csak akkor, ha nem találom meg azt a találkozási pontot, azt a fő vonalat, ami érdekel, és amihez igazodni tudok. Szükségem van a teljesség érzésére. Egyszerűen csak élvezem, hogy együtt vagyunk, és hogy van minek örülni, mert manapság ezt is sokszor elfelejtjük”.

 

A teljes interjút a Pesti Műsorban olvashatják.

 

süti beállítások módosítása