Kapunyitási Pánik - Közös születésnapot rendez a Fonó és az Artus

Szeptember 12-én a Fonóval közös születésnapi rendezvényen kezdődik meg hivatalosan az Artus idei évada, amelynek keretében koncert, kiállítás, performansz és közös tortázás várja az érdeklődőket a Sztregova utcai épületben.

A jubileumi estét egy nagyszabású új produkció bemutatója követi, 17 tagú kórussal, Tai Chi művészekkel és rengeteg vízcseppel október 9-én a Müpában, Cseppkánon címmel.

 

artus foto2 

 

Az új évadról:

 

Szombaton kezdődik az idén 30 éves Artus alkotó műhely ünnepi évada: a Fonóval közös születésnapi rendezvény keretében koncert, kiállítás, performansz várja az érdeklődőket Budapesten, a Sztregova utcai épületben.

    

A jubileumi estét egy új produkció bemutatója követi, 17 tagú kórussal, tajcsi művészekkel október 9-én a Müpában, Cseppkánon címmel - olvasható a társulat közleményében.
   

Mint írják, az Artus alkotó műhely egyaránt jelenti a 2000 négyzetméteres elhagyatott gyárépületből kialakított Sztregova utcai Stúdiót, valamint az itt alkotó 30 művész interdiszciplináris kollektíváját. A Stúdió rendszeres programjai között szerepelnek az Artus társulat előadásai, képzőművészeti kiállítások, valamint vendégelőadások és kulturális események a társművészetek területéről.
    

Az Artus Társulat 1985 óta működő független kortárs fizikai színház, működésük során több mint 50 előadást hoztak létre, amelyeket 25 országban mutattak be.
    

Az Artus Stúdió 15 éve működik a Fonó mögötti gyárépületben. Az alkotó műhely szombaton ünnepli fennállásának 30. évét, a Fonó pedig 20. évfordulóját. A két társaság a Kapunyitási pánik című összművészeti fesztivállal ünnepel a Sztregova utcában: koncertek, kiállítás és közös tortázás is várja a közönséget. Este 8 órától a 2010-ben indult Kérész Művek előadása, a Régész művek látható, amelyben egyetlen estén a társulatot alapító, volt és jelenlegi tagok játszanak együtt.
    

A jubileumi év ünnepi sorozata ezután is folytatódik: szeptember 26-án és 27-én a Promenád című mozgó előadással várják a közönséget. Az Artus és a Stereo Akt koprodukciója nemrég tért haza egy hosszú hollandiai turnéról; az előadáson a nézőkszínházi utazás keretében, egy városban haladó buszról követik a "valóságdíszletben" játszódó történetet. 
    

Goda Gábor társulatának Cseppkánon című új előadását október 9-én a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Művészetek Palotája tűzi műsorra. Az Artus produkciója, amely a Nemzeti Táncszínház programjaként valósul meg, egyszerre tekint vissza és néz előre, összegez és új utat nyit - olvasható a Goda Gábor rendezte előadásról a közleményben.

 

artus foto

 

Milyen lesz a Kapunyitási Pánik? - A 20 éves Fonó és a 30 éves Artus közös születésnapi bulijáról:

 

Az Artus Stúdió 15 éve működik a Fonó mögötti gyárépületben. A Fonó idén lesz húsz éves, az Artus harminc. A KAPUNYITÁSI PÁNIK című összművészeti fesztivállal így két születésnapot is ünnepelünk ebben a különös tradicionális és kortárs művészeti konglomerátumban.

Születésnapi bulihoz méltóan ezen a napon sok szórakoztató és egyszeri produkcióval örvendezteti meg a két társaság a nézőket és egymást.

A belépés díjtalan.

 

Program: 

 

 18.00-19.00 Artus 30 kiállításegnyitó feat. Porteleki Áron & Czitrom Ádám duó 

                   (Artus galéria és külső csarnok)
19.00-20.00 Bélaműhely - Karmesterjáték felnőtteknek (Fonó előtér)
20.00-22.00 KÉRÉSZ MŰVEK feat. Soharóza (Artus és Fonó pajta)
22.00-22.30 torta, performansz, köszöntés (Fonó pajta)
22.30-23.30 Zuboly light (Fonó nagyterem)

SZEPTEMBER 12. 20:00 – ARTUS Stúdió

Kérész Művek – Régész Művek

 

Az Kérész Művek akciósorozat 2010 februárjában indult útjára. Célja, hogy gondolatokban gazdag, formailag merész és játékos eseményekkel, kötetlen hangulatot teremtve élessze fel a „performance art” valódi szellemét. A társulat művészei egyetlen intenzív próbanap alatt hoznak létre egy egyszeri, új előadást: minden előadás premier.

 

Goda Gábor a gondolatösszegző bemutató elő próbájaként hívta életre a Kérész Művek performansz-sorozat ünnepi kiadását, Régész művek címmel, mert erre az egyetlen estére – a születésnap méltó megünnepléseként – a társulat alapító, volt és jelenlegi tagjai állnak össze és hozzák létre tiszavirág-életű kánonjukat.

 

Alkotó előadók: Bakó Tamás, Debreczeni Márton, Ferencz Krisztina, Gold Bea, Kocsis Gábor, Mándy Ildikó, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Nagy Fruzsina, Tana-Kovács Ágnes, Téri Gáspár, Tucker András, Zsalakovics Anikó, Virág Melinda

Zenélik: A Kompánia Színházi Társulat zenekara: Heppes Miklós, Kemény Rozália, Kiss Krisztián, Lukács László, Mayer Zita, Pelva Gábor

Rendezi: Goda Gábor

 

cseppkanon foto ARTUS

 

Az új bemutatóról - Cseppkánon:

 

Az ARTUS Goda Gábor társulat új bemutatóját 2015. október 9-én tűzi műsorára Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Müpa. Az előadás a Nemzeti Táncszínház programjaként valósul meg.

 

Az előadás egyszerre tekint vissza és néz előre, összegez és új utat nyit. Mozgásban van.

A koncert: Egy elhangolódott rozoga zongora, egy olvadó jégtömb, a csepegés, a sistergő gőz és a színpadot elárasztó eső kánonja hullámoznak együtt egy 17 tagú kórus hangáradatával.

 

"A tánc: Az előadás egyik szellemi és egyben koreográfiai alapeleme a Tai Chi Chuan művészete. Az áramlás, a nyugalom, az ellentétes minőségek tiszta, éles szembefordítása és kiegyenlítése. A folyamatos jelenlét tudatállapota mozdulatban. A színház: Még a kezdetekben, a 80-as években hoztunk létre egy előadást, amit Herakleitosz, az i.e. 600 körül élt görög filozófus 131 fennmaradt mondattöredéke inspirált. Amikor e jelen “jubileumi, korszakösszegző” előadásunkon kezdtem gondolkodni, rájöttem, hogy 30 éve, folyamatosan Herakleitosszal beszélgetek. Írom saját mondataimat, rendezem előadásaimat, amik most úgy tűnnek, mind egy évtizedeken átívelő, képzeletbeli dialógus töredékei. Lassan be kellett látnom, hogy ennek az előadásnak nem lehet más mozgatórugója, mint az eddigieket összegző, de immár tudatosan megélt beszélgetésfolyam Herakleitosszal - Artus nyelven. Így az előadás olyannak tűnhet, mint egyetlen mozdulat, egyetlen hang, egyetlen kép folyamatos átalakulásban" - fogalmaz a produkció kapcsán Goda Gábor.

 

Alkotó előadók: Bakó Tamás, Debreczeni Márton, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Virág Melinda

Tai Chi Chuan művészek: Baranyai Imre, Gregus László, Izsák Szilvia

Zenészek: Á la cARTe kamarakórus (művészeti vezető: Philipp György)

 

Szövegek: Herakleitosz, Goda Gábor - Zenei vezető, karmester: Philipp György - Tér-látvány: Sebestény Ferenc, Goda Gábor, Gold Bea - Jelmezterv: Lőrincz Kriszta - Fényterv, alkotó munkatárs: Kocsis Gábor - Videóanimáció: Papp Gábor - Videótechnika: Kiégő Izzók - Produkciós vezető: Gáspár Anna -Produkciós asszisztens: Fazekas Anna - Rendező alkotótársa: Gold Bea

 

 

 

 

süti beállítások módosítása