Virtuális játékélmények a színházban - Ivanyos Ambrus válaszolt

A német machina eX társulat négy magyar művészeti kollektívával közösen kéthetes workshopot tartott, amelynek végeredményét, előadásait szeptember 10-12-ig lehet megtekinteni a Jurányi Házban és környezetében. A workshopról és a machina eX társulatról Ivanyos Ambrus, a workshop koordinátora beszélt.

 

A berlini machina eX számítógépes játékokból, színházból és interaktív installációkból hoz létre újszerű élményeket. Az idei PLACCC nyitóeseményén egy mobiltelefonos kalandjáték-szoftver és négy magyar színházi társulat segítségével kalauzolják végig a nagyérdeműt öt budai játék-helyszínen. Első állomás a Jurányi Inkubátorház galériája.

 

- Hogyan érkezett Magyarországra a machina eX társulat? Kik ők? Mivel foglalkoznak, s te hogyan találkoztál velük?

A machina eX társulata a Budapesti Goethe Intézet meghívására jött Magyarországra. A német társulat számítógépes játékok struktúrájára épülő interaktív színházi események létrehozásával foglalkozik immár több, mint öt éve. A társulat tagja között éppúgy szerepelnek színházi szakemberek, mint programozók, elektrotechnikusok vagy játékelméletszakértők. A machina eX olyan technológiák kifejlesztésével foglalkozik, amivel virtuális játékélményeket tudnak létrehozni a valóságban. Én magam is a Goethe Intézeten keresztül ismertem meg őket pár éve és azóta folyamatosan kapcsolatban voltam és vagyok velük. Készítettünk közösen is egy előadást Lipcsében tavaly télen.

 

machina eX

machina eX


- Az általuk használt új technológiák találkozása a színházzal, mennyire elfogadott, sikeres, milyen reakciók vannak? Mi az pontosan, amit ők használnak a technológiák közül?

Az általuk használt technológiákkal kísérletet tesznek arra, hogy a virtuális játékélményt a saját valóságunkban próbáljuk megtapasztalni. Aki először próbálja ki a játékaikat, mindenképpen meglepő tapasztalatokat szerezhet.


- Miről szólt a workshop két hete?

A PlayMobile workshop-on a machina eX meghívására négy magyar művészeti kollektíva képviselőivel ismertetjük meg a machina eX által kifejlesztett technikákat és technológiákat. A workshop alatt a magyar csapatokkal közösen fejlesztettünk ki játékokat. Maga az előadás a workshop eredményeinek a prezentációja.


- Milyen társulatok vesznek ebben részt, s a Tünet Együttest mi alapján válogattátok be?

A Tünet Együttes mellett részt vettek a K2 színház, a Szövetség 39’ stúdió és a Dinamó Budapest képviselői. A csapatok kiválasztásánál az elsőszámú szempont az volt, hogy különböző művészeti területekről érkező alkotók találkozzanak és hozzanak létre egy játékot közösen. Eképpen színészek, táncosok, építészek, médiaművészek kerültek össze.


- Mi lesz a két hétnek a vége, mivel zárul a workshop?

A workshop zárásaképpen a PLACCC fesztivál keretében látható előadással zárjuk a programot.

 


PlayMobile
játék
2015. szeptember 10-12. 17:00-22:00 óra
Jurányi Inkubátorház és környéke
1027 Budapest, Jurányi u.1.
magyar nyelven
Jegyár: 1000 forint

Forrás: Tünet Együttes

 

 

süti beállítások módosítása