"Dinamikusan fejlődő alkotói műhelyt szeretnék" - Anger Zsolt pályázata a Radnóti Színházért

Ezekben a percekben már folyik a Radnóti Színház igazgatójelöltjeinek meghallgatása a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság előtt. Kováts Adél színésznő mellett Anger Zsolt színész-rendező indult - az ő pályázatát tesszük most elérhetővé.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kiírta a pályázatot a Katona József Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Centrál Színház és a József Attila Színház ügyvezető igazgatói posztjára a Fővárosi Önkormányzat, a megbízatások ötéves időtartamra szólnak. A pályázatok kiírásáról június 23-i ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés. Pályázni a kiírás megjelenését követő 30 napon belül lehetet. A munkakör betöltéséről – a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve – a munkáltatói jogkör gyakorlója, vagyis a Fővárosi Közgyűlés dönt. 

 

A Radnóti Színházért Kováts Adél színésznő és Anger Zsolt színész-rendező versenyez. A szakmai bizottság előtti meghallgatásukra szeptember 11-én délelőtt kerül sor, a bizottságokba a Fővárosi Közgyűlés Hassay Zsófia és Orbán Gyöngyi képviselőket delegálta.

 

Részlet Anger Zsolt pályázatából:

 

(....)

 

TÁRGY

 

Egy huszadik századi magyar színház, Európa legszebb fővárosának közepén, melynek névadója az egyik legnagyobb magyar költő, akit csupán a színház megalakulása előtt 32 évvel lőttek árokba olyanok, akik nem tudták, mit cselekszenek. 1976-os megalakulásától kezdve az akkor még Radnóti Miklós Színpad nevű kortárs és klasszikus irodalmat bemutató társas műhely azonnal Budapest egyik legjelentősebb irodalmi és kulturális centrumává vált. Keres Emil alapító vezetőt 1985- ben Bálint András váltotta, aki megbízatásának 30 éve után egy nagyon erős társulattal, széles rajongótáborral, valamint évtizedeken át töretlenül magas színvonalat képviselő repertoárral hagyja örökül a Radnóti Miklós Színházat. Ezt az örökséget tovább gazdagítva az új évezred tempóját és új lehetőségeit kihasználva a Radnóti Miklós Színház egy XXI. századi közép-európai kulturális és szórakoztató műhellyé válhat.

 

anger-zsolt

 

VÍZIÓ

 

A Radnóti Színház a “Budapesti Broadway” gyöngyszeme. Légkondícionált nézőterével egész évben alkalmas, a színház, az irodalom és a kultúra szerelmeseinek kiszolgálására, illetve egyéb olyan tevékenységre, amellyel adott esetben a színház gazdasági mozgástere is bővülhet. Ez a klasszikus és kortárs irodalmat felvonultató kamarajellegű polgári-művészszínház, amely ma a Radnóti Miklós Színház, az elkövetkező években úttörőszerepet fog vállalni abban, hogy mindezt modern módon fejlesztve idővel a Nagymező utca is olyan fogalom legyen Európában, mint a new york-i Broadway.

• Évente legalább három új felnőtt és egy gyermek, illetve ifjúsági előadást mutatunk be.

• A nyári időszak kihasználtságának növelése érdekében különböző hazai és nemzetközi projekteket tervezünk.

• Hazai irodalmi kiadók segítségével nemzetközi színházi mozgalmat indítunk RADAR Radnóti Actual Response néven melynek célja a magyar kortárs irodalmi alkotások külföldi társulatokkal közös színpadi adaptációja, és kamara fesztivál jelleggel a Radnóti Színházban való bemutatása.

• Létrehozzuk a KAMERAD Radnóti Vizuális Műhelyt, melyben a Radnóti Miklós színház társulata vállalja évente egy televíziós sorozat, vagy egész estés film megalkotását. A Magyar Nemzeti Filmalap új kezdeményezése, mellyel az elsőfilmes rendezők terveit támogatják remek lehetőség e terv megvalósításának szempontjából.

• Folytatjuk és kreatívan továbbfejlesztjük a színház által indított Kulissza című drámapedagógiai programsorozatot, mellyel a középiskolai diákok önkifejező, elemző és kommunikációs képességeinek fejlesztéséhez járulunk hozzá.

•  A Radnóti Színház alapítása óta hagyományosan otthont ad irodalmi esteknek, beszélgetéseknek. A jövőben mindez kiegészül felolvasószínházzal, igényes slam-poetry és stand-up estekkel, interaktív irodalmi programokkal, valamint magukat a szerzőket támogató és inspiráló projektekkel a RADÍR Radnóti Irodalmi és Dráma Műhely keretein belül.

• RADNÓTI 21 Tabuszínház néven beindítjuk a 21.00 órai kezdettel zajló előadásokat, amelyek izgalmas, szókimondó, adott esetben pikáns tabu témákat boncolgatnak, szigorúan 18 éven felülieknek.

• A Radnóti Miklós Színház élére történő kinevezésem esetén csatlakozni kívánok a Thália Színház által létrehozott Független Thália Projekt-hez, mellyel a független alkotók produkcióit támogatja.

Ezen programok megvalósításával egy olyan XXI. századi közép-európai kulturális műhelyt vízionálok a Nagymező utcába, mely múltjához méltóan a klasszikus és kortárs magyar és külföldi dráma és irodalom otthona egész évben, januártól decemberig, és nem utolsó sorban kilép falai közül, társulata és vendégalkotói megjelennek nemzetközi színpadokon, televíziós és websorozatokban, filmekben.

 

SZEMÉLYES MOTIVÁCIÓ

 

Negyvenhat éves magyar színész/rendező vagyok, számos díjjal és kitüntetéssel, 30 évnyi kőszínházi és 26 évnyi filmes és televíziós tapasztalattal, melyeket hazánk szinte valamennyi jelentős színházi és filmes szakembere és alkotóműhelye által szerezhettem. Soha nem voltam egyetlen politikai párt, vagy csoportosulás tagja, vagy aktivistája. Egész munkásságomban a ma emberének problémáinak és örömeinek feltárásán dolgoztam, nem hiszek a politikus színházban. Hiszem, hogy a színházban - ahogy a való életben is ezt diktálja a józan ész - minden ember egyenlő és egyenlő jogok illetik meg. A kérdezés és a nevetés joga. A gondolkodás és a pihenés joga. A munka és a szórakozás joga. A szerelem és a bánat joga.

 

A színház az egyik legősibb kifejezési módja az emberi érzelmeknek, kétségeknek, fájdalmaknak, ahol bizonyosságot nyerünk minden este, hogy legbelül mind egyformák vagyunk, félünk a haláltól és a boldogságot keressük. A jó színházban - hangsúlyozom a jó színházban - bármilyen műfaj, a kabarétól a komédián át a drámákig és a tragédiákig ugyanazt a felszabadult érzést kelti a végén a csupán egy estére formálódott, vadidegenekből alakult közösségben (lásd: közönség): nem elérhetetlen, hogy együtt gondolkodjunk és együtt nevessünk saját egyéni és társas problémáinkon.

 

A szórakoztató, egyben elgondolkodtató színházban hiszek. A Radnóti Színház az elmúlt évtizedekben megítélésem szerint ugyanezt az irányzatot képviselte. Polgári módon felboncolni az emberi lélek és a közösség, a minket körülvevő világ kérdéseit és mindeközben lázasan keresni a válaszokat. 2010-ben az a megtiszteltetés ért, hogy magam is dolgozhattam rendezőként ebben a neves színházban, dolgozóit, rendszerét még mélyebben megismerhettem, mint az elmúlt évtizedekben, amikor csak nézőként és kíváncsiskodó kollégaként látogattem el ide. A Főfőnök című komédia a mai napig szerepel a színház műsorán. A színház kiváló színtársulattal és igazi tapasztalt színházi szakember gárdával rendelkezik az ügyelőpulttól az irodákig. Távolról sem ambícióm a radikális átalakítás. Minden dolgozó a bizalmamat élvezi, és mindnyájuknak szeretném elnyerni bizalmát magam is. A társulatot, a repertoárt, az arculatot, az alkotói folyamatokat, módszereket, valamint a gazdálkodási modellt előrelátóan és jó ritmusban fejleszteni kívánom. A fentebb említett, és alább részletesebben tárgyalt filmes és televíziós elképzelések megvalósításához partnerek bevonásával a színház számára új forrásokat, nem utolsó sorban munkát, adott esetben új munkahelyeket teremthetünk. A színház elsősorban színház. Valamennyi mozgóképes elképzelésben szerepel az élő közönség, a jelenidejűség. A színház színház marad, csupán idővel kilép falai közül.

 

A Radnóti Miklós Színház vezetését nem egy öt évre szóló kalandnak tekintem, hanem hiszem és tisztában vagyok annak felelősségével, hogy ez a következő ciklus meghatározza a színház arculatának, népszerűségének, sikerességének következő évtizedeit. Nemcsak az elkövetkező öt évre, hanem a Radnóti Miklós Színház egész jövőjére tekintettel, felelősen összegeztem gondolataimat és elképzeléseimet az alább olvasható Szakmai elképzelések című fejezetben. Magamat színészként nem szándékom előtérbe helyezni, elsősorban rendezőként vennék részt a Radnóti művészi munkájában. Szélesebb körben, nemzetközileg is ismert és elismert modern, dinamikusan fejlődő alkotói műhelyt szeretnék formálni, mely a XXI. század lehetőségeit kihasználva minden korosztály számára érdekes és értékes kulturális és igényesen szórakoztató programokat nyújt. (...)

 

A teljes pályázatot itt elérhetik.

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása