Lackfi-ősbemutató az Aranytízben - Őze Áron a rendező

Lackfi János Az öreg pokróc című darabjának próbái kezdődtek hétfőn az Aranytízben. Kovács Vanda és Sipos Imre az előadás főszereplői, a bemutató október 10-én este 7 órakor lesz.

 

1k

 

Lackfi János új darabja Az öregember és a pokróc című népmese alapján született, a Csukás István-díj pályázatai között találkozott

vele a rendező, Őze Áron. Nem volt kétséges számára, hogy valamikor mindenképp színpadra fogja állítani, és erre nem is kellett sokáig várnia.


A rendező az olvasópróbán hangsúlyozta, az előadás minden generáció számára tartogat érdekes felvetéseket, a gyermekektől a nagyszülőkig mindenkinek szól ez a tanulságos történet. Balogh Erika, az Aranytíz ügyvezetője szabad kezet adott az alkotóknak, a korábbi évekhez hasonló, jó hangulatú és eredményes próbafolyamatra számít most is.

 

2k

 

"(...) A prózában írt elbeszélések presztízse egy időben nagyon alacsony volt Európában. Ponyva kategória tartoztak, és valami elegánsabbat, tartalmasabbat kellett csinálni (költemények, eposz, világdráma), hogy komolyan vegyék az embert. Aztán elkezdődött a könyvnyomtatás. Felhozták a regényt populáris műfajjá, majd az irodalom piacosodásával párhuzamosan a próza a populáris kategóriából kitörve vezető műfajjá nőtte ki magát. Valójában tényleg a legősibb dolog, hogy valaki a kocsmapultra könyököl, és elkezdi mondani a sztoriját. Az sem véletlen, hogy az elmúlt húsz évben mindössze két költő, nemrég Tranströmer, korábban Szymborska kapott irodalmi Nobel-díjat, ez tükrözi a presztízsváltozást. Másfelől talán soha annyi verset nem tudtak fejből az emberek, mint manapság. Bizonyos szempontból ezek lekörözik a regényeket, hiszen minden percben ömlik a fülünkbe a rádiók slágerlistája, többnyire gyengécske, többnyire angol nyelvű szövegekkel. Formailag ezek mégis megzenésített versek, és a legjobb dalszövegek esetében létezik is átjárás, hajszálhíd a költészet felé" - mesélte Lackfi Jánoskultography.hu interjújában.

 

Az olvasópróbáról képekben:

 

3k

 1.

 

4k

 2.

 

5k

 3.

 

6k

 4.

 

7k

5.

 

Lackfi János: Az öreg pokróc

 

Asszony: Kovács Vanda
Férj: Sipos Imre
Nagypapa: Cs. Németh Lajos
Fiú; Árus; Szomszéd: Lovas Emília
Szomszéd; Zsandár: Széplaky Géza

Szomszéd; Zsandár: Károlyi Krisztián

 

Díszlet: Enyvvári Péter
Jelmez: Cseh Zsuzsa
Vizuális látvány: Őze Gábor
Báb: Török Ágnes és Szívós Károly
A rendező munkatársa: Varró Anna Áfonya
Rendező: Őze Áron
Producer: Balogh Erika

 

süti beállítások módosítása