"A lényeg, hogy a közönségért dolgozzunk" – Villáminterjú Lőrinczy Györggyel

Szeptember 18-án Tarlós István főpolgármester és Bálint András mellett Lőrinczy György - az állami fenntartású intézmények nevében - nyitja meg a Színházak Éjszakáját (a rendezvény napja a megnyitóval ellentétben továbbra is szeptember 19.). A Budapesti Operettszínház főigazgatóját többek közt arról kérdeztük, a művészek, a színházi szakma számára mit nyújt a közönség körében nagy népszerűségnek örvendő rendezvény.

 

- Közel egy éve vezeti a Budapesti Operettszínházat. Hogyan tekint vissza az első évadára, mint főigazgató?

 

Lőrinczy György: Nem unatkoztam, minden pillanatát élveztem az elmúlt tíz hónapnak. Úgy gondolom, sikeres szezont zártunk, és sikerült néhány olyan szervezeti átalakítást is megvalósítanunk, amelyekre azért volt szükség, hogy hatékonyabban tudjunk dolgozni, hiszen nemzeti intézményként évről évre egyre több feladat hárul a színház dolgozóira. Többek közt előkészítettük a generációváltást az ének –és balettkarban, illetve megerősítettük a színház műszaki és a menedzsment hátterét, alakítottunk egy második musical ensemble-t, hogy az egyre gyarapodó nemzetközi és hazai feladatainknak, felkéréseinknek a jövőben is eleget tudjunk tenni, a tőlünk megszokott színvonalon.

 

Lorinczy SzE

 

- Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy egy nemzeti intézmény igazgatójaként szeretne többet tenni a szakma egészéért is. Idén Ön nyitja meg a Színházak Éjszakáját - tekinthető ez a felkérés egyfajta elismerésnek, ezért a törekvésért?

 

Lőrinczy György: Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy én is mondhatok köszöntőt a Színházak Éjszakája megnyitó eseményén, ugyanakkor nem merném elismerésnek nevezni a felkérést. Érzek viszont egyfajta kíváncsiságot a szakma részéről, talán ez az eddigi megnyilvánulásaimnak szól, illetve annak, hogy menedzserként lettem színházigazgató, amire a hazai színházi életben nem nagyon volt példa a közelmúltban. Ugyanakkor a Rózsavölgyi Szalonból érkezve a magánszínházakat, színházi bizottsági feladatomnál fogva pedig a függetleneket is szeretném képviselni. A pályám azt mutatja, hogy az ember dolgozhat több szemléletű, több műfajt képviselő intézményben, a lényeg, hogy szívvel lélekkel színházat csináljon, a közönségért dolgozzon – függetlenül attól, hogy ezt éppen milyen intézményben, milyen funkcióban teszi. A funkciók rövidebbek vagy hosszabbak, de mindenképpen átmenetiek.

 

- A Budapesti Operettszínház több éves múltra visszatekintő rendezvénye, a Broadway Fesztivál, amely a Színházak Éjszakájához hasonló programokkal várja a közönséget. A két esemény egy hétvégén van, illetve a Broadway Fesztivált egy-egy új bemutatóval is összekötik – idén a felújított Mágnás Miskát láthatja a közönség. Hogyan készülnek erre az intenzív időszakra?

 

Lőrinczy György: Nálunk mindig őrületes tempóban indul az évad, ugyanakkor nagyon jó hangulatban: minden sarokban próbálnak, emellett mindenki igyekszik különleges ötletekkel előállni a Színházak Éjszakájára és a Broadway Fesztiválra. Ez a két rendezvény remek alkalom arra, hogy bevonjuk a munkába azokat a kollégákat, akik számára még nem indult el a próbaidőszak. Ugyanakkor sajnáljuk, hogy idén a Szépség és a Szörnyeteg kölni vendégszereplése miatt színházunk több jeles tagja nem lesz itt a hétvégén. Természetesen az évadkezdés, amelynek meghatározó eseményei a Broadway Fesztivál és a Színházak Éjszakája, komoly felkészülést és szervezőmunkát igényel. A menedzsmenten belül folytak szakmai beszélgetések arról, hogy jó dolog-e ezt a két rendezvényt összekapcsolni. Végül úgy döntöttünk, továbbra is együtt tartjuk őket, mert az előző évek tapasztalata azt mutatja, hogy így olyan nézők érdeklődését is felkelhetjük, akik eredetileg nem a mi programjainkra jöttek. Minden színház számára a legfontosabb a törzsközönsége, ám úgy gondolom az is lényeges, hogy a nézők beüljenek egy-egy produkcióra más színházakba is, ahol eddig nem jártak - fontosnak tartom, hogy a közönség többféle színházi műhelyre is nyitott legyen. A Színházak Éjszakáján ezért mindenkit arra buzdítok, hogy látogasson el akár csak egy olyan színházba, ahová egyébként nem szokott járni, nézze meg ott milyen a hangulat.

 

operett broadway fesztival

 

- Segíthet-e a Színházak Éjszakája abban, hogy a színházak ne csak a közönségüket, de egymás munkáját is jobban megismerjék?

 

Lőrinczy György: Szerintem elkerülhetetlen, hogy a közeljövőben a szakma különböző képviselői is közelebb kerüljenek egymáshoz. Mint ahogyan az is, hogy minél több színház hívjon vendégművészeket egy-egy produkciójához. Nálunk, a Budapesti Operettszínházban ennek már hagyománya van: számtalan fontos vendéggel dolgozunk, így Udavaros Dorottyával vagy például Jordán Tamásal. De említhetném a Denevér Alfrédjaként bemutatkozó Balczó Pétert, vagy a Virágot Algernonnak női főszerepére érkező Földes Esztert. Úgy vélem, a miénkhez hasonló, nagyon összetartó, összeszokott, egymást szerető, jól ismerő társulatban is fontos, hogy néha mástól kapjunk új impulzusokat, visszajelzéseket. Az Operettszínházban idén egy meglepetéssel készülünk a Színházak Éjszakáján: a rendezvény „zárószámaként”, éjfélkor más színházakból hívunk vendégeket. Egy mozgalmat szeretnénk ezzel elindítani, amelynek célja, hogy ezen a különleges színházi estén, a különböző társulatok művészei szomszédoljanak, látogassanak el a kollégáikhoz. Először a Budapesti Operettszínházban igyekszünk ezt megvalósítani, és bízunk benne, hogy hagyományt teremtünk.

 

 

Kodova Michaela / Színház.hu

 

 

 

Idén negyedik alkalommal rendezik meg 2015. szeptember 19-én, 26 fővárosi színház részvételével a Színházak Éjszakáját. Az esemény programja 2015. szeptember 1-én került nyilvánosságra. Itt elérhetik.

 

Résztvevő színházak: Átrium Film-Színház, Bethlen Téri Színház, Budapesti Operettszínház, Budapest Bábszínház, Centrál Színház, Dumaszínház, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Állami Operaház, MU Színház, Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, Újszínház, Vígszínház.

 

Vásárolja meg karszalagját itt/most! >>

 

 

 

süti beállítások módosítása