"A képi és verbális humora is kimagasló” – Csonka András a Shrekben!

2016. május 29-én mutatják be a SHREK, A MUSICAL című zenés darabot a Papp László Budapest Sportarénában. Az előadás egyik kulcsfiguráját, a Szamarat Csonka András alakítja, vele és a rendezővel, Szente Vajkkal beszélgettünk.

 

Idén tavasszal jelentették be az alkotók, hogy készül 2016 nagy „durranása", a Shrek. A musical ősbemutatója 2008-ban volt Broadwayn, majd 2011-ben a West End-en debütált, az utóbbi években pedig Európa számos országában láthatta már a közönség. A morózus ám szeretnivaló ogre története most Budapesten, az Aréna színpadán is megelevenedik.

 

Hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták, hogy Fionát Szinetár Dóra, SHREK-et pedig Feke Pál alakítja majd a készülő musicalben. Sárkányként Szulák Andrea, Farquaad Nagyúrként Serbán Attila lép színpadra a 2016-os produkcióban. A további szerepekben Antal Timi, Danics Dóra, Várhegyi Lucas Palmira, Oláh Gergő, Sári Évi, Szabó Dávid és Veress Mónika látható.

 

A Szamár szerepére viszont sokáig keresték a megfelelő színészt, egy nyári közönségszavazáson négy jelölt, Kerényi Miklós Máté, Nagy Sándor, Bálint Ádám és Csonka András maradt a finishben, közülük a nézők egyértelmű döntése alapján Csonka András lett befutó.

 

shrek01

 

Az elmúlt hetekben megtartott castingon pedig szintén bebizonyosodott, hogy Csonka András kapja meg a szerepet, mely kapcsán elárulta: rengetegszer látta már a filmet, de a musicallel csak idén tavasszal találkozott, amikor kiderült, hogy itthon is bemutatják.

 

„Rajzfilm rajongó vagyok, a Shreket pedig azért emelném ki, mert a képi és verbális humora is kimagasló" – mondta Csonka András, majd hozzátette, hogy a közönségszavazás által megnyugtató visszajelzést kapott és abban is megerősítette, hogy érdemes elindulnia a megmérettetésen.

 

„Ráadásul kollégáim is kampányolni kezdtek mellettem, ami szintén nagyon jó esett, és amikor kiderült, hogy rengeteg szavazatot kaptam, úgy éreztem mindent bele kell adnom a castingon. A Shrek egy energikus, modern előadás, sok tánccal és dallal. A válogatáson Feke Pállal egy jelenetet is elő kellett adnom prózában. Már akkor is éreztem, hogy nem lesz egyszerű a próbafolyamat, de olyan jó a csapat, hogy mindenképp szerettem volna eljátszani a Szamara . Kihívásként tekintettem a karakterre, és amikor Rosta Mária producer felhívott, hogy megkaptam a szerepet, azt hiszem, madarat lehetett volna velem fogatni. Életmódváltásra készülök és lehet, hogy furcsa, de tényleg többek kell majd mozognom, edzenem, hogy Túri Lajos koreográfiáját bírjam" – árulta el nevetve a színész, akinek október 9-ig három premierje is lesz.

 

shrek05

 

A Shrek rendezője, Szente Vajk szerint a darab sikere ugyanabban rejlik, mint a filmé: családiassága és pozitív üzenete miatt szeretik az emberek.

 

„A Shrek nem csak gyerekeknek szól: a barátságról, egymás elfogadásáról, az ítélkezésről is mesél, melyek mindannyiunk számára fontos gondolatok. A musical már meghódította New Yorkot és Londont, mi is hatalmas vállalkozásra készülünk. Tavaly nyáron kezdtünk el a produkcióval dolgozni, intéztük a non replica jogokat, Galambos Attilával megírtuk a magyar szöveget, Kentaurral pedig elkészítettük a díszleteket" – mesélte Szente Vajk. A rendező úgy véli a Shrek szereplőire komoly munka vár.

 

„Amikor kiírtuk a castingot, már voltak elképzeléseink egy-egy karakterre, ezért van, akit felkértünk. Akadt olyan szerep, melyre több ötletünk is volt és olyan is, melyre bárki jelentkezhetett: itt tehát szükségessé vált a casting. Elsődleges szempont volt, hogy a színészek a technikai feltételeknek is megfeleljenek az adott szerepre. Az sem mellékes a döntésünkben, hogy a szereplők között működjön a kémia és a tánc- és énektudás szintén fontos kritériumok voltak a döntésünkben" – avatott be Szente Vajk, aki az alkotókkal összességében két évig dolgozik majd a musicalen.

 

A darab zenei vezetője Silló istván, a világítás tervező Madarász János Madár. A szövegkönyvet Szente Vajk és Galambos Attila fordította, a koreográfus Túri Lajos Péter lesz, a díszletet Kentaur jegyzi.

 

Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása