Kisgyermekkel is látogatható lesz a Jurányi – Villáminterjú Kulcsár Viktóriával

Családi programokról, a megújult Jurányi Klubról, a tervezett bemutatókról és a TITÁNium Színházi Szemléről kérdezte Kulcsár Vikit Antal Klaudia.

 

Kislányod, Rézi júniusban múlt egy éves, hogyan telt vele a nyár?

 

Míg az első közös nyarunk az ismerkedésről és az összecsiszolódásról, a mostani a közös vízparti élmények gyűjtéséről szólt. Hosszabb nyaralást még nem mertünk vállalni, de igyekeztünk úgy szervezni, hogy ha jó idő van, akkor el tudjunk menni strandolni – Rézi nagyon élvezte a vizet.

 

latte foto

 

Anyukaként, nem meglepő módon, az idei évadban különböző családi- és gyerekprogramok elindítását tervezed.

 

Most jutottunk el odáig, hogy a produkciók létrehozásán és az inkubáláson túl, azzal is tudunk foglalkozni, hogy a Jurányi egy közösségi ház. Mivel a közösségépítés szerintem a családokat is érintheti, szeretném, ha sikerülne azokat az embereket is megszólítanunk, akik a gyerekeikkel együtt akarnak igényes szabadidős programokat élvezni. Idén is lesznek hétvégenként gyerekszínházi előadások: egyrészt műsoron tartjuk a Tünet Együttes Kucok és a Szamárfül Projekt előadásait, másrészt igyekszünk helyet adni a ház társulatainak, például a Gólem Színház és a HOPPart Társulat tervezett gyerekszínházi bemutatóinak, harmadrészt pedig a Pagony Kiadóval fogunk együttműködni, az ő népszerű könyveiket fogjuk a Jurányiban színpadra adaptálni.

A célunk természetesen nem az, hogy versenyre keljünk a gyerekszínházakkal, hanem az, hogy azok a felnőttek, akik szeretnek idejárni előadásokra, mozgás órákra vagy egy kávéra, szívesen magukkal hozzák a gyerkőcüket is. Ráadásul a házban dolgozók közül sokaknak van kisgyermekük, ezért tervezzük egy családi napközi (mini bölcsi és ovi) beindítását is a Parányi Műhellyel és a Mocorgóval, hogy amíg az Anyuka próbál, vagy jógázik, vagy egy megbeszélésen vesz részt a teraszon, addig szakemberek foglalkozzanak a kicsinyekkel. Mindehhez persze infrastrukturális feltételek is szükségesek, ezért a kávézóban egy hencsergő, az udvaron pedig egy játszókuckó kialakítása várható.

 

Ugyancsak közösségépítés a célja a megújuló Jurányi Klubnak is.

 

A Jurányi Klubbal azt szeretnénk elérni, hogy legyen egy, akár csak 20-30 emberből álló mag, akik rendszeresen megszólíthatóak a ház életébe. A nyáron készítettünk egy közvélemény-kutatást a klubtagok között arról, hogy mire lenne igény, ez alapján most megpróbáljuk felépíteni a Klub programjait. Első körben az a célunk, hogy havonta egy vagy két alkalommal a ház alkotóit bevonva legyen egy olyan esemény, amire szívesen eljönnének a klubtagok, amikor is találkozhatnak és beszélgethetnek azokkal a művészekkel, akikkel a mindennapokban kevésbé lenne lehetőségük. Tervben vannak beszélgetések, nyílt próbák, koncertek, műhelylátogatások is, illetve szeptember 15-én már egy ismerkedős eseményként számháborúzni és kertmozizni hívjuk a tagokat a Noppa Design csapatával. A programok mellett továbbra is különböző kedvezményekkel jár együtt a klubtagság.

 

Az idei évadban immár harmadik alkalommal valósulnak meg a TITÁNium Színházi Szemlén nyertes előadástervek: Hegymegi Máté rendezését a Szkénében, Widder Kristófét a Jurányiban, Sipos Balázsét a MU-ban, Kelemen Kristófét pedig a Trafóban nézheti majd meg a közönség.

 

A TITÁNium komoly szívügyem és nagyon büszke vagyok rá, hogy a Tantermi Színházi Projekthez hasonlóan sikerült egy új kezdeményezést elindítanunk és meghonosítanunk, amelynek külön erőssége, hogy hálózatot hoz létre a fővárosi befogadó helyek között.. Az is mutatja, hogy a TITÁNiumot mennyire a szükség hívta életre, hogy abszolút nem pályázati pénzekből, hanem partneri együttműködésből indult és valósult meg idén már harmadik éve: mindenki azt adja, amije van. Az egyik legfontosabb feladata a független területnek az utánpótlás nevelés és a tehetséggondozás.

 

Mindemellett milyen bemutatókkal várja majd a Jurányi a közönséget?

 

Mind a FÜGE, mind a Jurányi részéről nagyon hiszünk a koprodukciókban, ezért idén is folytatjuk a ma már sikeresnek mondható együttműködésünket az Orlai Produkciós Irodával, illetve a Dumaszínházzal. Így az ősz két Dumaszínházas (Andrássy Máté – Újvári Milán: Elhanyagolt férfiszépségek és Vinnai Andrásné: A szerelem zsoldosai) és egy Orlais (Péterfy-Novák Éva: Eggyasszony) bemutatóval fog indulni. Az évad második felében pedig fiatal alkotók – Widder Kristóf (TITÁNium nyertes), 011 Alkotócsoport, Stereo Akt, k2 Színház – produkcióin lesz a hangsúly.

 

Mindezt milyen forrásokból tudjátok megvalósítani? Gondolok itt elsősorban a fiatalok felkarolására?

 

Az év egyik kiemelt eredménye a működésünk tekintetében, hogy sikerült újabb három évre meghosszabbítanunk a Fővárossal a Közszolgáltatási Szerződésünket. Szeretnénk ezt az együttműködést, ami elsősorban a Jurányi Ház kapcsán született, idén még több tartalommal, közös üggyel feltölteni. Szakmai elkötelezettségeink egyeznek a Főváros kulturális vezetőségének koncepciójával, így jelenleg tárgyalásokat folytatunk arról, hogy hogyan tudnak bekapcsolódni a Tantermi Színházi Projekt támogatásába illetve a tervek szerint a 2015/2016-os színházi évadban hagyományteremtő céllal - a mi közreműködésünkkel - elindítanának egy tehetséggondozó programot is a független előadó-művészeti területen.

A másik nagyon jó dolog az életünkben, hogy idén már ötödik éve, hogy a MasterCard mögöttünk áll és ez az idei évadot is „bearanyozza”. A közösen összeállított együttműködési modellünkben szintén az ifjúság a kiemelt célcsoport, az educatio és az innováció a meghatározó irányelv.

 

Az interjút Antal Klaudia készítette.

 

süti beállítások módosítása