Kisebbségi kulturális chartát írtak alá Kolozsváron

Kolozsvári kisebbségi kulturális chartát írtak alá hétfőn a város vezető kulturális intézményeinek és nemzeti közösségeinek a képviselői.

Amint a charta kidolgozói és első aláírói a dokumentumban leírták, tudatosítani kívánják, hogy Kolozsvár évszázadok óta a nyelvi, kulturális és vallási sokszínűség otthona. Kijelentették: nem elégszenek meg azzal, hogy a különböző etnikai közösségek kultúrateremtő tevékenysége egymással párhuzamosan, kölcsönös átjárások nélkül történjen. A charta kiemelt céljának azt tartották, hogy Kolozsvár közösségei között folyamatos párbeszéd alakuljon ki egymás megismerése, megértése, kulturális értékeinek a tisztelete érdekében.

 

kolozsvar


Az alapelvek között a rasszizmus, az idegengyűlölet, a diszkrimináció és az intolerancia minden formájának az elutasítását, a konfliktusok megelőzésének, elkerülésének a fontosságát, a bizalmatlanság, valamint a történelmi és kulturális előítéletek falainak a lebontását is megjelölték.


A charta cselekvési tervet is tartalmaz, melyben az aláírók vállalják többek között a kisebbségi közösségek kultúrájának a felkarolását, az interkulturális párbeszéd tereinek a létrehozását, valamint "a sokszínűséget fenyegetésként megélő szereplők közelítését azokhoz, akik ezt értékként, a társadalmi lét gazdagításaként élik meg".


A Kolozsvári kisebbségi kulturális chartát a hétfői sajtótájékoztató keretében a város román és magyar színházának, operájának a vezetői, a városban működő filharmónia, művészeti múzeum igazgatója, kulturális egyesületek, valamint a magyar, a zsidó, a roma és az örmény közösségek képviselői írták alá. Közölték ugyanakkor, hogy a chartát magánszemélyek, kulturális szervezetek és közintézmények számára is megnyitják aláírásra.


Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kulturális ügyekért felelős ügyvezető alelnöke a sajtótájékoztatón kijelentette, az aláírók támogatják, hogy Kolozsvár nyerje el 2021-re az Európa kulturális fővárosa címet, de csak akkor, ha ez a charta tiszteletben tartásával történik meg.


Szakáts István, az Alt Art Alapítvány elnöke, a charta kezdeményezője a sajtótájékoztató után elmondta, Kolozsvár kulturális fővárosi pályázatának az előkészítő csapatában végzett munka során érlelődött meg benne a charta elfogadásának a gondolata. Mint fogalmazott, a kulturális fővárosi pályázat csapata "nem apja, nem anyja, hanem csak rokona chartának". Az alapítványi vezető nem tartotta kétségesnek, hogy mind a kulturális fővárosi pályázatot előkészítő egyesület, mind pedig Kolozsvár polgármestere aláírja a dokumentumot.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása