Szellemi kulturális örökség lett a debreceni betlehemes találkozó

Szellemi kulturális örökség lett a debreceni betlehemes találkozó, miután bekerült a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatok regiszterébe - közölte Debrecen kulturális alpolgármestere szerdán sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

Komolay Szabolcs emlékezetett arra, hogy a találkozók sorozata Tömöry Márta bábdramaturg és Szász Zsolt bábművész kezdeményezésére 1991-ben Kecskeméten kezdődött, Budapesten folytatódott, 2006 óta pedig Debrecen az állandó helyszíne a Kárpát-medence magyarságát összefogó betlehemesek összejövetelének. Az elmúlt 25 évben több mint 200 csoportban 2000 fellépő, 400 előadáson mutatkozott be, a betlehemes játékokat több mint 200 ezren látták - sorolta a számokat Komolay Szabolcs.


Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ (DMK) igazgatója szerint a betlehemezés a legnagyobb magyar szakrális ünnep volt, amelyben a felnőttek a befogadók, a gyerekek a játék vivői voltak, s amelynek az átörökítését a szocializmusban sem tudták meggátolni.

 

betlehem

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI


Jantyik Zsolt kiemelte, hogy a nemzetközi betlehemes találkozó a DMK meghatározó nagyrendezvénye, zászlóshajója immár tíz esztendeje. "A rendezvény jól reprezentálja intézményünk értékorientációját, a nemzeti értékek, a néphagyomány és a közösségi művelődés iránti elkötelezettségét" - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a debreceni találkozó mintájára tavaly Székelyudvarhelyen megrendezték az első székely betlehemes találkozót.

 

Gyöngy Péter főszervező szerint ez a szakrális hagyomány azért él tovább, mert mögötte hatalmas közösség, a nemzet van.
Felidézte, hogy a debreceni közgyűlés - Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, volt debreceni színidirektor és Jantyik Zsolt javaslatára - kezdeményezte a nemzetközi betlehemes találkozó felvételét a jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe.


Az elmúlt két és fél évben lefolytatott szakmai egyeztetések után a jelölést előkészítő munkacsoport a Hagyományok Háza közreműködésével elkészítette a jelölő dokumentumot, amelyet az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága bírált el.


A bizottság döntése nyomán egy újabb, a magyar táncházmódszerhez mérhető mintaértékű programmal, jó gyakorlattal gazdagodott a nyilvántartás. A döntés hatása elsősorban a határainkon túl működő hagyományőrző közösségek életében lehet majd meghatározó, lendületet adhat az átörökítési gyakorlatot biztosító helyi, regionális találkozók létrejöttének, megerősödésének - magyarázta a szakember.


A betlehemes találkozók Debrecen város közművelődésében is igen fontos szerepet töltenek be: a központi rendezvénnyel párhuzamosan több mint húsz debreceni külső helyszínen és néhány város környéki településen is fellépnek a játszók, általuk évente mintegy tízezer ember kerül közvetlen kapcsolatba e szakrális szokáshagyománnyal - mutatott rá Jantyik Zsolt.


A jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe a betlehemes találkozó mellett az idén a magyarországi kékfestés hagyománya és a Rába-vidéki szlovének rönkhúzása került be.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása