A varsói Teatr Baza a Maladype vendége

 

Az európai független színházakat összefogó együttműködési hálózat CROSSROADS/KERESZTUTAK elnevezésű program keretein belül Stanisław Ignacy Witkiewicz „Anya” című drámáját az egyik legizgalmasabb kortárs színházi műhely, a lengyel fővárosban működő Teatr Baza előadásában, szeptember 26-án szombaton, 19:00 óratól tekintheti meg a közönség a Maladype Bázison.

Az előadást követő közönségtalálkozón a Teatr Baza alkotócsapata a XX. századi lengyel színház egyik legeredetibb alkotójáról, a 130 évvel ezelőtt született őrült és excentrikus Witkacyról, a darabról, a próbafolyamat kulisszatitkairól és nem utolsó sorban magáról a társulatról mesél.

 

Witkacy e klasszikusnak számító műve nemcsak az anya és egyetlen fia fájdalmas kapcsolatát mutatja be, de egyben a szülők által képviselt morális értékrend feletti nyugtalanság kifejeződése is. A dráma másik rendkívül izgalmas témája a fiú, Leon lázadása a metafizikától megfosztott társadalom ellen, a mindenhol jelen lévő materializmus és egyformaság, a gondolatiság, a reflexió totális hiánya ellen. Kortárs valóságunk pedig, mint kiderül nem is különbözik olyan sokban az "Anya" absztrakt világától.

 

Teatr Baza Matka

 

A maró gúnnyal, szarkasztikus stílusban megírt mű 1924-ben született, és tulajdonképpen Ibsen, Strindberg dramaturgiájának groteszk átiratára ismerhetünk benne, amely már erősen az abszurd színházat előlegezi meg. Witkacy visszautasítja mind a színházi naturalizmust, mind a szimbolizmust, és megalkotja saját radikális színházelméletét, a „tiszta forma” fogalmát, amely a nézőt metafizikai borzongással tölti el, és a „létezés titkához” viszi közelebb.

Ahogy maga a szerző állítja: Az anya egy „Ízléstelen színjáték két felvonásban, epilógussal”.

 

"A vallásnak vége, a filozófia a saját zsigereit marja ki, s ugyancsak öngyilkosként végzi. A társadalom által letaglózott individuum vége: ma már banalitás. Miképpen tartóztathatjuk föl az eltársadalmiasodásnak e látszatra föltartóztathatatlan folyamatát, melyben odavész minden, ami nagy, minden, ami kapcsolatban van a Végtelenséggel, a Lét Titkával?"

 

A Teatr Baza Egyesület a lengyel főváros egyik legizgalmasabb kortárs színházi műhelye, amely nemcsak színházművészettel foglalkozik, de művészeti, oktatási és kutatási tevékenységet is folytat. Varsó Mokotów kerületében található központjukban több alkotóműhely is létezik. A Teatr Baza elsősorban színházi műhely, míg a Studio Teatralne színstúdió felnőtteknek és iskolásoknak.

 

A pörgős művészeti tér koncerteknek, kiállításoknak, filmes szeánszoknak, találkozóknak, ifjúsági és gyerekprogramoknak, workshopoknak ad helyet egész évben.

 

A Maladype Színház nem először találkozik lengyel partnereivel: 2011-ben Georg Büchner Leonce és Lénájával a wroclaw-i DIALOG Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Weöres Sándor egysorosára épülő Tojáséj című, nonverbális előadással az olsztyn-i DEMOLUDY – Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, 2015 áprilisában pedig Varsóban mutatkozott be nagy sikerrel.

 

Rendező: Tomasz Zadróżny

Dramaturg: Anna Rudzińska

Szereplők: Aleksandra Ziółkowska, Filip Dąbrowski, Monika Jarosińska, Piotr Basiel, Urszula Gołdowska, Jakub Guszkowski, Sławomir Witkowski, Katarzyna Obidzińska, Dominika Grosicka, Mateusz Wróblewski

A darabot 2015. május 30-án mutatták be Lengyelországban.

Az előadás megértését, mely eredeti nyelven, lengyelül játszódik, jelenet-szinopszis segíti.

 

 

süti beállítások módosítása