Határon túli magyarokat látott vendégül az Operaház

 

Több száz Kárpát-medencei családot látott vendégül a Magyar Állami Operaház az Otello című Verdi-opera csütörtöki főpróbáján, amely előtt huszonkét határon túli magyar tett állampolgársági esküt.

   

Rétvári Bence, az Ember Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az eskütétel előtt azt hangsúlyozta, hogy a magyarság teljessége csak a határon túli magyarokkal való közösséggel lehet igazi.
    

Elmondta, hogy 2011 januárja óta 760 ezren kértek magyar állampolgárságot, és már 700 ezren tettek esküt. Hozzátette: még mindig sokan vannak, akik a Kárpát-medencében vagy a szórványban szeretnék felvenni a magyar állampolgárságot.  


erahaz1

   

A csütörtöki eskütétel Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere vezetésével zajlott. A polgármester elmondta, hogy Terézvárosban 2011 óta 1200-an tettek állampolgársági esküt. 
    

Az eskütétel előtt megkoszorúzták Erkel Ferenc szobrát. Az eseményen Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója kiemelte, hogy Erkel Ferenc pályája sok érdekességgel van tele. Erkel nagy polihisztor volt, aki 10 opera és a nemzet Himnuszának szerzője mellett korának sakkmestere volt, és az 1884-ben megnyílt Operaház főzeneigazgatójaként is tevékenykedett.


erahaz

    

A rendezvényen Erkel Ferenc szülővárosának, Gyulának a polgármestere, Görgényi Ernő felidézte, hogy Erkel Ferenc életművének köszönhetően teremtődött meg a magyar nemzeti opera. Mint hangsúlyozta: elégedetten szemlélik az elmúlt évek gyakorlatát, hogy a kultúrpolitika és az Operaház vezetése is kiemelten és tisztelettel kezeli Erkel Ferenc életművét. Megjegyezte: Erkel életművéhez méltó, hogy itt tehetik le állampolgársági esküjüket a határon túli magyarok.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása