Thuróczy Szabolcs: "A mi színházunkban belefér a rendes pofon"

Hamarosan indul az HBO új sorozata, az Aranyélet Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A Pintér Béla Társulat tagját a Playboy kérdezte. Lapszemle.


Annak kapcsán, hogy az alvilági hierarchiában hol helyezkedik el az az alak, akit az Aranyéletben játszik elmondta: “A megbízható bűnözői középszint - ez az ő működési területe. Áll fölötte egy nagystílű, fehérgalléros bűnöző, egy régi, gyerekkori barát; a tőle lecsorgó melókban utazik ez a pasas. És még ebből is egy elég jó életszínvonalat tud biztosítani a családjának. A jakuzzit már megengedhetik maguknak, a medencét még nem”.

 

plogarda

Az Aranyélet szereplőgárdája (Lengyel Tamás, Döbrösi Laura, Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Olasz Renátó, Anger Zsolt)


A kérdésre,  valódi alvilági figurákhoz volt-e szerencséje, úgy felelt: “Nyíregyházi vagyok, Sóstón láttam egy-két olyan alakot, akik ha leülnek egy italra, kiteszik a pisztolyt, mert nyomja az oldalukat. Gyerekkoromban a környék visszatérő figurái közé tartozott a félszemű Pistike, aki állandóan a pénzt számolta, és még néhány hozzá hasonló, kisstílű alak. Mindig érdekelt, hogy a gyerekkorom világából kiből - például a félszemű Pistikéből - mi lett. Egy másik helybéli srácról egyszer azt hallottam a hírekben, hogy épp Dél-Amerikában nyomoznak utána. Ezek azonban csak periférikus alakok voltak, nekem békés gyerekkorom volt” – számolt be a színész, aki nemcsak az Aranyéletben, de Tilla új filmjében, a Tiszta szívvel-ben is fegyvert fog, utóbbiban ugyanis egy kerekes székes bérgyilkost játszik.


Arról, volt-e, hogy egy-egy színpadi vagy filmes pofon nagyobbra sikerült a kelleténél, így nyilatkozott: “A lényeg, hogy nem szabad a partnert megijeszteni, akkor ugyanis könnyen elkaphatja a fejét és elcsúszhat a pofon. Olyan is van, aki nyakra adja, de mi a társulaton belül nem szőrözünk, egy az egyben nyomjuk a pofonokat. A mi színházunkban belefér a rendes pofon. (...) Baj abból szokott lenni, ha valamiért lecsúszik a pofon és a partner fülén csattan. Most, hogy mondod, elég sok darabban pofozkodok. A lényeg a koncentrált figyelem. Sérülések persze így is adódhatnak, egyszer, egy előadás során például egy palacsintasütő vágta el a kezemet. Fröccsent a vér a Tündöklő középszer gyönyörű, fehér linóleum díszletében. Mintha csak egy csirkét vágtak volna le, úgy spriccelt mindenfelé. Mivel a darabban rímekben beszéltünk, Béla (Pintér Béla - a szerk.) rímekben szólított föl a színpadon, hogy menjek ki és kössem be a kezemet” – árulta el Thuróczy Szabolcs, aki jelenleg 18 darabban látható, ezek nagyrészt a Pintér Béla Társulat előadásai.

 

A Parasztopera kapcsán egy történetet is elmesélt: “Egyszer egy kastély kertjében játszottuk a Parasztoperát. Elkezdett esni, ezért a pajtában folytattuk. Egyszer csak beszökött egy macska és elkezdett nyalakodni a színpadon. Természetesen ellopta a show-t. De játszottam egyszer Mucsival és Schererrel (Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel - a szerk.) egy fehérvári kocsmában is: A fajok eredetét adtuk elő zsebkendőnyi területen. A vasalódeszka még épphogy elfért, de az égőbe már bevertem a fejemet. A közönség vidáman iszogatott, de azért figyeltek is”.

 

A teljes interjút a magazinban olvashatják.

 

süti beállítások módosítása