Ősbemutatóval indult az évad Szatmárnémetiben

A Hatházi András Manka című drámája alapján készült előadással nyitotta a 2015/16-os évadot a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

 

Az ősbemutatóként műsorra kerülő produkció rendezője maga a szerző, aki a tavalyi évadban egy többnapos szakmai workshopot is tartott a társulat tagjainak, és aki meghívott vendégként idén rendezői minőségében dolgozik Szatmárnémetiben.

 

A társulat történetében eddig összesen 14 ősbemutató volt, ebből 11 a ’89-es változást megelőző időszakban. „Mindenképpen folytatni szeretnénk a társulat azon, az utóbbi évadokban meghonosított műsorpolitikáját, hogy helyt adunk az ősbemutatóknak. Ezzel az új produkcióval jelenleg két ősbemutató is a társulatunk műsorán van, ugyanis a tavalyi évadban bemutatott Spiró-darabot, a Helló, doktor Mengelé!-t idén is tovább játsszuk” – részletezte a Hatházi-bemutató kapcsán megtartott sajtóbeszélgetés alkalmával Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

 

Manka 1


A Manka valós, életrajzi mintákból ihletődött szöveg, amely egy pályázati kiírás apropóján született. „A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával kiírt Székely János Határon Túli Magyar Drámaírói Ösztöndíj felhívására írtam meg ezt a darabot, amely aztán nyertes is lett. Az előadás persze nem egészen ugyanazon szövegkönyv mentén készült el, hiszen az irodalom és a színpadon megszólaló szöveg a legtöbb esetben eltér, a próbafolyamat során szükségszerűen átalakul” – tette hozzá Hatházi András rendező, Jászai- és kétszeres UNITER-díjas színész, egyetemi oktató, a kolozsvári színiakadémia tanára.


„A mostani próbafolyamat mondhatni, egyenes folytatása volt a korábban elkezdett munkának. Sajnáltam volna, ha csak magunknak tartottuk volna meg a tavaly összegyűjtött tapasztalatokat, és csupán a szakmai műhelymunka maradt volna. Nagyon örültem neki, hogy a nézők előtt is meg tudjuk mutatni, miként dolgoztunk, és a rendező úr az idén egy teljes előadást vitt velünk színre” – fogalmazott Gaál Gyula, a Manka egyik szereplője.

 

Manka 4


Az előadás díszletét Cristian Gătina tervezte, illetve a jelmezek is az ő munkáját dicsérik. A rendező asszisztense Végh Balázs, az előadásban látható videó-bejátszások, illetve a videóajánló operatőre Süveg Károly volt. A produkció szereplői: Marosszéki Tamás, Kovács Nikolett, Gaál Gyula, Bogár Barbara, Kányádi Szilárd, Sándor Anna, Poszet Nándor, ügyelője és súgója Fábry Zoltán.


A Manka bemutatójára szeptember 25-én került sor a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza nagytermében. A bemutatót követő első előadás szeptember 27-én, vasárnap, 19 órától lesz.


Jegyet váltani a színház Horea úti jegypénztárában lehet, minden hétköznap 10 és 17 óra, szombaton 10 és 13 óra között, előadások előtt egy órával a helyszínen, vagy interneten a biletmaster.ro jegyértékesítő rendszeren keresztül. További információkért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni.

 

Forrás: Harag György Társulat

 

 

süti beállítások módosítása