Bábosok a világ körül - Kiállítás az OSZMI-ban

Bábosok a világ körül címmel Széman Richárd fotóiból nyílik kiállítás szeptember 28-án a Múzeumok Őszi fesztiváljának nyitóprogramjaként az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.

 

„...hol ágálnak a csepűrágók, az utcaszínházasok, a pillanatnak élő furcsa, szeretnivaló különcök, a kultúra peremén élő zsenik, akik egy jobb korban királyok kegyeltjei lennének... „

(Szémán Richárd)

 

babosok1

 

A kiállításról:

 

A Bábosok a világ körül rendhagyó kiállításmegnyitója, mely a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitóprogramjaként szorosan kapcsolódik az intézet rendezvényeinek bábos tematikájához és az ugyanezen címmel jelzett beszélgetéssorozathoz, különleges betekintést kíván nyújtani a bábművészet világába. A tárlat a bábjátékos fesztiválok előadóira, báb és alkotója viszonyára koncentrál. A fesztivál, mint találkozási pont, a különböző nyelvű és eltérő kulturális környezetből érkező bábosok és közönségük találkozási helyeként a művész állandó témáját jelenti. A szubjektív, szinte mesei hangulatú fotók mellett megjelennek a kiállításon mindeddig nyilvánosság elé nem került, dokumentatív jellegű portrék is.

 

Széman Richárd fotográfus 1958-ban született Budapesten. 1974 óta fényképez, kezdetben amatőrként, majd fotóriporterként (168 óra, Hócipő, Reform, Elite, Füstölgő, Premier) dolgozott. Éveken keresztül készített reklámfotókat hetilapoknak, majd a Starface Színész és Modellügynökség műtermét vezette. 2001 óta illusztrálja a XVI. kerületi Kertvárosi Helytörténeti Füzeteket. Jelenleg a Budapest XVI. kerületi Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fotó- és iratarchívumát kezeli. 

 

babosok

 

Rendszeresen fényképezi az utcaszínházi produkciókat és az utcaszínházasok különös életét, a nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál hivatalos fotósa immár 22. éve. „2008-ban játékos kísérletezésbe fogtam, színházi és portréfotóimat digitálisan újrafogalmazom, időt, tereket mosok egybe, új, saját, mitologikus világot próbálok létrehozni.” - írja. 1989 óta vesz részt egyéni és csoportos kiállításokon képeivel, itthon és külföldön egyaránt. Többek között a Magyar Fotográfiai Múzeumban, valamint a Magyar Fotográfusok Házában (Mai Manó Ház) is találhatók meg képei.

 

 

A kiállítás látogatható: 

2015. szeptember 28. és 2016. január 10.

 az Intézet szolgáltatási idejében: hétfő, szerda 9-16 óráig, pénteken 9-14 óra között.

(1013 Budapest Krisztina krt.57. )

A kiállítás megnyitója: 2015. szeptember 28. 16.00

 

babosok2

 

 

Mi vár még  a Múzeumok őszi fesztiválja keretében?:

 

A Múzeumok őszi fesztiválja keretében az OSZMI programjai között bábelőadás, konferencia és bábkészítés is szerepel. Október 1-jén Az élet és a halál vize című bábos meseelőadás látható Écsi Gyöngyi előadásában a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Ugyanezen a helyszínen Bábművészet a kortárs diskurzusban címmel október 16-án konferenciát rendeznek. Bábosok a világ körül – élménybeszámolók beszélgetéssel egybekötve címmel beszélgetéssorozatra várják az érdeklődőket az OSZMI-ban. A három alkalommal  október 15-én, 21-én és november 4-én  megszervezett, a világ különböző tájainak bábos hagyományait bemutató élménybeszámolókat vetítés is kíséri. A fesztivál keretében szeptember 28. és november 15. között Kesztyűs bábtól a marionettigcímmel kézműves foglalkozásokat tartanak, amelyen az érdeklődők különféle bábtechnikákat ismerhetnek meg a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása