80 éves a musicalek királynője, Julie Andrews

A színésznő október 1-jén született. Az 1964-es Mary Poppins című film hozta meg számára a világhírnevet, melyben a nevelőnő szerepéért Golden Globe- és Oscar-díjjal is jutalmazták. Ma 80 éves Julie Andrews!

 

Julie Andrews gyermekkorában táncolni tanult és 3 évesen már szerepet kapott egy darabban. Vezetéknevét mostohaapajától "kapta", így Julia Elizabeth Wells később Julie Andrews néven vált ismertté.

 

julieandrewslead

 

Pályafutása a West Enden indult, a Broadwayn viszont csak 1954-ben mutatkozott be a The Boy Friend című darabban, melyet évtizedekkel később rendezőként is jegyzett. Ezután sorra kapta a musical szerepeket, A My Fair Lady-ben és a Camelotban is láthatta őt a közönség a Broadwayn.

 

julieandrews

 

1964 fordulópont volt a színésznő életében, ugyanis ebben az évben forgatták a Mary Poppins című musicalt, melynek főszerepéért a legfontosabb szakmai díjakat is elnyerte, rá egy évre pedig már Maria-t játszotta A muzsika hangjában. A film idén ünnepelte 50 éves jubileumát, melynek kapcsán Julie Andrews elárulta, hogy A muzsika hangja nem csupán ismertséget hozott számára, hanem számos pozitív és éltreszóló élményt is: csodálatos zenét, utazást, kalandokat, örök barátságot Christopher Plummer-ral, azaz Von Trapp Kapitánnyal.

 

julie01

 

Kultikus filmjei közé tartozik a Modern Millie, a Victor/Victoria.

2008-ban jelent meg önéletrajzi ihletésű könyve Home: A Memoir of My Early Years címmel, melyben őszintén mesél gyerekkoráról, a karrierjéről.

 

julie02


Nem "csak" Oscar- és Golden Globe-díjjal büszkélkedhet, több évtizedes pályafutása alatt Emmy-, és Grammy-díjat is kapott, a Disney legendája és 2002-ben az 59. helyen szerepelt a legkiválóbb britek listáján.

 

A 2000-es években új lendületet kapott a karrierje, olyan nagysikerű filmekben láthattuk őt, mint a Neveletlen hercegnő, a Fogtündér, a Szilveszter éjjel, de ő kölcsönözte a hangját a Királynőnek is a Shrek című animációs filmben. Julie Andrews jelenleg következő memoárján dolgozik, melyben többek között a Mary Poppins és A muzsika hangja kulisszatitkairól is mesél. Második önéletrajzi könyve 2017 szeptemberében jelenhet meg.

 

süti beállítások módosítása