Bilicsi-díjat kapott Hegedűs D. Géza

Hegedűs D. Géza szeptember 27-én Bilicsi-díjat kapott drámai, vígjátéki és zenés szerepekben nyújtott nagyszerű alakításaiért, a Vígszínház iránti szeretetéért, hűségéért, tanításáért.

Az ünnepélyes díjátadásra a MOM Kulturális Központ Kupola termében került sor.

 

A díjat Bilicsi Tivadar családja alapította 2001-ben, a művész születésének századik évfordulóján. A családi kuratórium azon művészeket díjazza, akik mosolyt tudnak fakasztani az emberek arcára. A díj V. Majzik Mária alkotása.

 

Hegedus

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

"Azt szoktam mondani, hogy a közönség morális immuninjekciót kap a színházban. Ezért tiszta boldogság, ha érzem, örömet szerzek, és megnevettetem a nézőket, de az is hasznos, ha szörnyű emberek bőrébe bújhatok - hatalommániás uralkodó vagyok, vagy a megtestesült gonoszság, mint Az ünnep című darabban -, mert a nézőtéren ülők megbizonyosodnak arról, hogy e figurához képest az ő alapértékeik tisztességesek. És micsoda öröm, hogy az egyetemi tanítványaimmal együtt előadhatom az Ódry Színpadon a számtalan erkölcsi kérdést felvető Athéni Timont! 1987 óta tanítok, amiből én is töltekezem, bár ez éppúgy teljes embert kíván, mint a színházi munkáim. Emiatt alakult ki az életritmusom: minden nap fél kilenckor kezdek az egyetemen, ha próba van, átmegyek a színházba tízre, délután visszajövök a Vas utcába, este pedig előadás. Kora reggel indulok, este tízre érek haza. Fegyelmezetten kell szerveznem a napjaimat, hogy életem összes szerepének megfeleljek" - vallotta Hegedűs D. Géza a Nők lapja interjújában.

 

 

süti beállítások módosítása