Egy pusztító szenvedély története - Újra színpadon az Örvény a Rózsavölgyiben

Október 5-én látható a Rózsavölgyi Szalonban Szakonyi Károly: Örvény c. darabja Kaszás Gergő, Bánfalvi Eszter és  Ozsgyáni Mihály szereplésével.

 

A Rózsavölgyi Szalon ajánlója:

 

A Rózsavölgyi Szalon idén márciusában mutatta be Szakonyi Károly: Az Örvény c. darabját. A darab a közel 200 éve született (1821. november 11.) orosz író, Dosztojevszkij ismert korszakát mutatja be, az események keretei valós, életrajzi alapokon nyugszanak. A darabban szereplő Polina később több írásának (A játékos, az Ördögök, A kamasz, A Karamazov testvérek) múzsájává és szereplőjévé magasztosul.

 

Az idősödő Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij beleszeret tanítványába, a fiatal Polinába, és egészen be akarja kebelezni. A lány hagyja is magát, lázad is ellene, így alakulhat ki köztük egyfajta furcsa szado-mazochisztikus viszony. Kínozzák egymást, ugyanakkor képtelenek elszakadni a másiktól. Polina megpróbál elmenekülni, de a férfi akár erőszakkal is visszaszerzi.

 

 EDV2583


A birtoklási vágy, szenvedély és gyűlölet meséje ez, valamint az örök múzsáé, aki az író minden regényében megjelenik, legyen szó Polináról, A játékos női főszereplőjéről, Dunyáról a Bűn és bűnhődésben, Nasztaszjáról a Félkegyelműben, vagy Nasztyenkáról a Fehér éjszakákban. Dosztojevszkij hiába kezd új életet, többé nem tud elszakadni szerelme emlékétől, minden női karakterben és minden leírt szóban őt keresi.

 

Szakonyi jól ismeri Dosztojevszkij karaktereit, hiszen 1995-ben A félkegyelműből, 1998-ban a Bűn és bűnhődésből írt színpadi adaptációt. A drámák írása közben - saját bevallása szerint - valamiféle írói alteregójává vált Dosztojevszkij figurája, ezért született meg az író magánéletével foglalkozó alkotás. Az előadásban az író életrajza keveredik regényeinek cselekményszálaival, továbbszőve a Dosztojevszkij-legendáriumot.

Szakonyi rádiójátékát Sződy Szilárd 2000-ben rendezte meg a Kossuth Rádió számára Blaskó Péter, Szilágyi Enikő és Selmeczi Roland szereplésével. A rendező azonban úgy érezte, hogy a darab színpadra kívánkozik, mert vizuálisan is érdekes lehetne a korszak megjelenítése. Selmeczi Bea dramaturggal közösen elkészítették a színpadi változatot, amelyben a szerelmi háromszög kapcsán a néző előtt kibontakozik a XIX. századvégi Párizs, a Montparnasse bohémvilága és a kaszinók társasági élete.

 

Szakonyi Károly: Örvény

 

Dosztojevszkij: Kaszás Gergő
Polina: Bánfalvi Eszter
Salvador: Ozsgyáni Mihály

 

Előadások:

2015 október 5., november 25.

Rózsavölgyi Szalon

 

süti beállítások módosítása