Siketnéma kisfiúért játszik a szatmárnémeti színház

A tavalyi színházi évad egyik legkedveltebb előadását, az I. L. Caragiale Az elveszett levél című színpadi művéből készült komédiát jótékonysági előadásként tűzi műsorára a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

A produkció 2015. október 9-én, pénteken, 19 órától láthatja a közönség a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében.

 

Az előadás teljes bevételét egy Szatmárnémetiből elszármazott (jelenleg Gyimesközéplokon élő) édesapa siketnéma kisfia gyógykezelésére ajánlja fel a társulat.

 

A Hudák család nagyobbik gyereke, hála a szatmáriak összefogásának is, már átesett hasonló, sikeres műtéten. Most a kisöccsének van nagy szüksége a beavatkozásra, amelynek segítségével képes lesz hallani és beszélni. Minden esélye meg van ezzel a műtéttel, hogy a normál hallókra jellemző beszédkészsége kialakuljon, jól megtanuljon beszélni, beszédértése pedig a mindennapos kommunikáció megértéséhez szükséges szintre fejlődjön. A műtéthez azonban komoly anyagi feltételek szükségesek, amelyhez a most jegyet váltók is hozzájárulhatnak.

 

DSC 5213

 

Sorin Militaru, elismert román rendező, a Szatmárnémeti Északi Színház vendégeként arra vállalkozott, hogy I. L. Caragiale Az elveszett levél című vígjátékát mindkét társulattal színre vigye. A Harag György Társulat előadása erdélyi magyar közegbe helyezi a történetet, a mába, ezáltal a szöveg és a benne fellelhető problémák általánosságára és jelenidejűségére mutat rá. Így lesz Tipătescuból Paliczki, Trahanacheból Tarhonyai, a regáti kisvárosból pedig egy átlagos erdélyi magyar kispolgári közeg. A román és magyar előadás egymásra felelget, egymás görbe tükreként és egymással párbeszédben világít rá a politikai becsvágy, az emberi kisszerűség (és nagyravágyás) általánosan jellemző, tehát valójában kultúrafüggetlen jelenségeire – nem utolsósorban pedig arra, hogy bármily kínos igyekezettel is próbáljuk elérni önző céljainkat, a játszma legvégén így is, úgy is a fejünk fölött döntenek a sorsunkról.

 

Vajon Caragiale volt látnok, vagy a társadalom tart ugyanott, mint 130 évvel ezelőtt?

 

eleveszett level-plakat 1

 

Belépők a színház Horea úti jegyirodájában válthatók hétköznaponként 10 és 17 óra között, vagy az előadás előtt a helyszínen, a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának előcsarnokában. A jegyek 20 lejbe kerülnek. Emellett természetesen mindenki lehetősége szerint tehet nagyobb összegű felajánlást már a belépőjegy megvásárlásakor vagy a helyszínen elhelyezett urnákban. Bővebb információkért a 0261-712106-os telefonszámon, illetve a szervezes@harag.eu e-mail címen lehet érdeklődni.

 

Az előadás egyébként a budapesti Nemzeti Színház nagyszínpadán is vendégszerepel 2015. október 11-én, vasárnap, helyi idő szerint 19 órakor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása