Ördöngös képek és bélyegkiállítás a debreceni színházban

A Csokonai Színház nem csupán Debrecenhez kötődő, a teátrum történetét is felelevenítő előadásokkal teszi ünnepivé százötvenedik évadát. A jubileumi programsorozatban kiállítások is helyet kapnak, az október 7-i díszelőadás apropóján – mely a debreceni kőszínház 1865. október 7-i megnyitóját napra pontosan 150 évvel követi – két tárlat is látogathatóvá válik.


A magyar Faust jubileumi előadásához kapcsolódó programok már 2015. október 7-én, 17 óra 45 perckor kezdődnek, ekkor nyílik meg a Színház az egész világ – Kultúra és előadóművészet a világ bélyegein című bélyegkiállítás, mely reprezentatív válogatást mutat be a színház és a kultúra egyéb területeinek kapcsolatáról. Igazi kuriózum, hogy a 150 éves teátrum társulata is szerepel díszes bélyegeken, illetve a Magyar Posta alkalmi postabélyegzést szervez a jeles eseményhez.


Az alkalmi postahivatal október 7-én 16 órától működik majd a színházban, s tart egészen A magyar Faust előadás szünetének végéig, 21 óráig. Az érdeklődők megvásárolhatják a jubileumi társulat tagjait ábrázoló személyes bélyegeket, amelyeket az erre az alkalomra készített postabélyegzővel érvényesíthetnek is, sőt a Csokonai Színház alkalmi postahivatalában akár fel is adhatják. A bélyegek szokásos felhasználásához a posta debreceni képeslapokat árusít majd, a Csokonai Színház pedig jubileumi logóval ellátott levélpapírt és borítékot biztosít. Az alkalmi bélyegzőn a Csokonai Színház felirat, a jubileumi logó, illetve az (aznapi, október 7-i) első bélyegzés dátuma szerepel. A dokumentum a gyűjtők számára ettől válik majd igazán értékessé.

 

9767k

Nagy Sándor Zoltán (fotó: Máthé András)


A kiállítást Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója nyitja meg, aki 18 óra 30 perctől tárlatvezetést is tart. A tablók készítése során a postabélyegek gazdag és színes tárházából, mintegy száz ország kiadásaiból válogatottak a világ egyik leggazdagabb bélyeggyűjteményét őrző budapesti Bélyegmúzeum munkatársai. A tárlat központi részében a színjátszás, a drámairodalom nagyjai jelennek meg bélyegeken Csokonai Vitéz Mihálytól kezdve Katona Józsefen át Bertold Brechtig, külön tabló villantja fel Shakespeare gazdag életművét, s olyan nagynevű színészek portréit láthatják a bélyegtablókon, mint Greta Garbo, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Latabár Kálmán, Kiss Manyi és Karády Katalin. A kiállítás a színjátszás nevezetes helyszínei, híres színházai és operaházai közül is bemutat néhányat.


A debreceni színművészekről készült bélyegek október 7-től kereskedelmi forgalomba kerülnek. A személyes bélyegek megvásárlására és az alkalmi bélyegzésre a Debrecen 20. számú Malompark postán később is lehetőség lesz.

 

A Csokonai Színház első emeletén, 2015. október 7-én 18 órakor Nagy Sándor Zoltán grafikusművész alkotásait felsorakoztató kiállítás nyílik. A Magyar Faust című tárlat Orbán János Dénes művéhez, a hírneves debreceni professzor, Hatvani István alakja köré épülő A magyar Faust díszelőadásához kapcsolódva érkezik a teátrumba, a megnyitón Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke mond beszédet.


Nagy Sándor Zoltán grafikusművészt egyetemista kora óta foglalkoztatja a Faust-legenda. Faust alakjában elsősorban annak rejtélyessége és összetettsége ragadta meg, számára kettős figura: a „titkok” vagy a varázslatos tudás birtoklására irányuló vágy mellett állandó elégedetlenség, hiányérzet is jellemzi. Ezt próbálja megfogni korábbi, Hatvani és Faust témájú grafikáiban. A jubileumi előadás alkalmával tekinthetők meg először a grafikusművész technikai újításával készített első, többszín nyomat alkotásai, melyek nem pusztán az előadás illusztrációi, bennük az alkotó saját Faustjáról is mesél. Nagy Sándor Zoltán képeiben a mindent elsöprő vágy, a szenvedély, a kísértés, az emberben levő kettősség és az ezekkel járó értékvesztés motívumaira reagál.


A kiállító művész kisiskolás kora óra rajzol, a szakma fortélyait önképzés révén sajátította el. Sokféle anyagot és technikát kipróbált, de a rézkarc technikájának varázslatossága és finomsága különösen megragadta.


A Színház az egész világ – Kultúra és előadóművészet a világ bélyegein című bélyegkiállítás november végéig látható a színház földszinti folyosóin; a Nagy Sándor Zoltán műveit bemutató Magyar Faust tárlat pedig egy hónapon keresztül, az első emeleten, a Csokonai Színház előadásaira érvényes jeggyel tekinthető meg, előadások előtt egy órával.

 

Forrás: Csokonai Színház

 

 

süti beállítások módosítása