Itt a helyed! - A Miskolci Egyetem is csatlakozott a színház kampányához

A Miskolci Egyetem is csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház Itt a helyed! kampányához. Dr. Deák Csaba kancellár és Prof. Dr. Torma András rektor plakátokon hívja fel az egyetemisták figyelmét a színházba járás örömeire.

– A színház számára rendkívül fontos, hogy az egyetemistákat is megszólítsuk – mondta el Béres Attila igazgató. – Egy a célunk az egyetemmel. Míg az universitas a szakma által képezi az értelmiségi ifjúságot, addig a színház a kultúra, a magas minőségű előadások által teszi ugyanezt. Mi is tanítunk, nevelünk, de emellett szórakoztatunk is, hiszen ma az igényes szórakoztatás egyetlen alternatívája a színház. A színházi élmény egyben kikapcsolódást is jelent. Az egyetemisták ilyenkor kipihenhetik magukat a szakmai munkával telt hétköznapok után, és elgondolkodhatnak az őket körülvevő tágabb világon – hangsúlyozta a direktor.

 

Az egyetemi vezetőkis elmondták, hogyan vélekednek a színház és a felsőoktatási intézmény kapcsolatáról. Torma András rektor szerint a Miskolci Egyetem nem egy átlagos magyar felsőoktatási intézmény, hanem szándékaik és hitük szerint az Észak-Magyarországi Régió szellemi-tudásközpontja is.

 

egyetemes

 

"Messze több vagyunk tehát, mint felsőoktatási diplomát kibocsátó intézmény, ami alatt azt értjük, hogy a mintegy 600 oktató és 10 ezer hallgató igyekszik aktívan részt venni Miskolc Város és a Régió kulturális életében. A miskolci kulturális élet egyik gyűjtőközpontja a Miskolci Nemzeti Színház, amely az ország életében kitüntetett szerepet szerzett magának, és kivívta a legnépszerűbb színházak egyike címet. Ezzel a Színház bizonyította, hogy kiváló terepe a művelődésnek, és szórakoztatásnak, azaz olyan „hely” amelyet, érdemes meglátogatni. Mindezek alapján azért tartottuk a Nemzeti Színház kampányához való csatlakozást fontosnak, mert igazolni kívántuk a két intézmény közötti együttműködés jelentőségét, és fontosságát. Másik oldalról kiemelném azt a tényt is, hogy a Miskolci Egyetem célja a szakismeretek átadásán túl, az értelmiségi emberré válás elősegítése is, márpedig megítélésem szerint önmagában a szakismeretek biztosítása nem jelenti az értelmiségi személlyé válást. Ez utóbbihoz hozzátartozik – a szórakozáson túlmenően – egy egész sor tevékenység is, például a könyvolvasás, a színházlátogatás, és így tovább" - sorolta a rektor.

 

Deák Csaba kancellár elmondta, a Miskolci Egyetem célja, hogy – mint a régió legfőbb tudásbázisa – ne csupán afféle elefántcsonttoronyként foglaljon helyet a város határában, hanem meghatározó szerepet vállaljon a térség mindennapi életében, fejlődésében. "A huszonéves fiatalok életében a szórakozás éppúgy fontos, ahogy az egyetemen történő tanulás, a színház pedig amellett, hogy szórakoztat, egyaránt tanít, sőt nevel is, vagyis a szabadidő élménygazdag és kulturált eltöltésén túl hozzájárulhat a hallgatók szellemi gyarapodásához is. A jövő értelmiségét képző Miskolci Egyetem helyzete igen szerencsés abból a szempontból, hogy egy nagy múltú és múltjához ma is méltó színház érhető el a környezetében. Éppen ezért jó szívvel ajánljuk a hallgatóság figyelmébe a Miskolci Nemzeti Színház programjait" - mondta a kancellár.

 

A 2015/2016-os évadban az Egyetemi bérletben aTosca, A nagy Romulus, az Egy csók és más semmi, a Zorba, a görög és a Liliom előadásai kínálja a teátrum a Miskolci Egyetem hallgatóinak.

 

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása