De mi a szerelem? - Villáminterjú Bezerédi Zoltánnal

Nagyjából ugyanazt az ezer vagy tízezer helyzetgyakorlatot ismételgetjük millió év óta. Más-más ruhákban, más-más környezetben, de lényegét tekintve ugyanazt – véli Bezerédi Zoltán, aki Barta Lajos Szerelem című színművét rendezi a Kecskeméti Katona József Színházban.

Bemutató: 2015. október 9.

 

- Az olvasópróbán említette, hogy régi terve volt a Szerelem megrendezése. Miért érezte úgy, hogy dolga van vele? – kérdeztük a rendezőtől.

 

- Az ember sok darabot olvas, aztán néhány elkezd benne mozogni. Az ok lehet egy jó dialóg, egy jó szereplehetőség – akkor derül ki, ha beleásom magam.

 

 AWP4751

Fotók: Walter Péter

 

- Ez Barta Lajos darabjával nyilván megtörtént. Mi derült ki?

 

- A szerelemről beszélni nagyon érdekes. A szerelem előttünk van, mögöttünk van, fölöttünk van, alattunk van… Befolyásolja az életünket, meghatározza, és meghatározó emlékeink egyik forrása. Egyike az ember éteri élményeinek, s mint ilyen, tiszta költészet.

 

- A magyar Három nővérként is említik a darabot, hiszen három lányról szól, akik elvágyódnak otthonról, szerelemre, boldogságra vágynak. A különbség hol érhető tetten?

 

- Sok szempontból más Barta darabja. Jól megírt magyar történet gyönyörű nyelvezettel.

 

 AWP5116

 

- Az eredeti szöveget használják?

 

- Valamelyest. Barta időnként olyan szavakat, szerkezeteket használ, amelyek a mai nézők számára felesleges nehézséget jelenthetnek. Állítólag 20 évenként átalakul a nyelv központi szókincse. A Szerelem közel 100 éves, szükség volt néhány finom változtatásra.

 

- Miért került át a történet 1913-ból 1940-be?

- Elsősorban a ruhák miatt. ’14 és ’40 is háborús év, de a negyvenes évek öltözködése jobban hasonlít a mai ruhákhoz. Ami segíthet a nézőknek abban, hogy közelebb érezzék magukhoz a történetet.

 

 DWP2010

 

- Közel érezhetik magukhoz? A párkapcsolatokat, a női szerepeket nézve óriásit fordult körülöttünk a világ a századelő óta.

 

- Azt gondolom, hogy aki megnézi az előadást, azt tapasztalhatják, hogy valójában semmit sem változott.

 

- Illúzió lenne, hogy a nők ma már nem ilyen erősen férfi-, illetve férjfüggők?

 

- Nagyjából ugyanazt az ezer vagy tízezer helyzetgyakorlatot ismételgetjük millió év óta. Más-más ruhákban, más-más környezetben, de lényegét tekintve ugyanazt.

 

 DWP2195

 

- Mit keresnek, mire vágynak a Szalay lányok?

 

- Nem tudják. Azt mondják, hogy a szerelmet. De mi a szerelem?

 

- Kinek mi… Milyenek a férfiak és a nők ebben a világban?

 

- Annál árnyaltabb a darab, sem hogy sommás állításokat tenne. Talán valamelyest könnyebben döntenek a nők.

 

 AWP4875

 

- A nők döntenek?

 

- Úgy tűnik, de ez sem fekete vagy fehér.

 

Kérdezett: Rákász Judit

 

 

 

süti beállítások módosítása