"Ő az ész és a szív embere" - Dr. Herz Zalaegerszegen

Hétvégén bemutatták a Doctor Herz című musicalt a Hevesi Sándor Színházban. Tolcsvay László, Müller Péter és Bródy János színpadi művét Szerednyey Béla állította színpadra.

herz05

 

A rendező szerint akkor jó egy musical, ha akkor is "megáll a lában önálló színdarabként, ha kivesszük belőle a számokat".

 

A Doctor Herz teljes mértékben megfelel ennek az elvárásnak, Tolcsvay László, Bródy János zenéje pedig "szárnyakat ad" mindahhoz, amit a darab képvisel - mesélte Szerednyey Béla a premier kapcsán, majd hozzátette, hogy az előadás egy szórakoztató zenés, táncos darab, amelyben a cselekmény dalban folytatódik, ugyanakkor a jelenetekben kemény drámai szituációk bontakoznak ki. 

 

herz01

 

Ki is az a Dr. Herz?

 

Doctor Herz régóta kísérletezik az álmokkal, a valósággal, és a gondolatok határainak kiszélesítésével. Lenyűgöző találmánya – a WIM – megeleveníti az emlékezetünkben, sőt a képzeletünkben létező személyeket. Az elismert Nobel-díjas tudós, híresség mindössze harmincéves, és már mindent elért, amit a szakmájában lehetséges. Mindezek ellenére egy padlásszoba az otthona, és nem adja a tudását a hatalomnak.


A nagy kérdés, hogy hogyan tud ellenállni a mi jó doktorunk a nyomásnak, és meddig? A hadsereg ugyanis szeretné megkaparintani új találmányát, ugyanakkor Herz semmitől sem riad vissza. Először csak kérik, aztán már fenyegetik, végül körbeveszik, és megpróbálják megsemmisíteni. Hiszen a tudás is hatalom, jóra és rosszra egyaránt használható. A címszereplőnk neve beszélő név: doktorként az ész embere, ugyanakkor Herzként a szív embere is – csak jóra akarja használni (és használtatni) legújabb felfedezését. Azonban nemcsak saját magát kell megvédenie, hanem szeretteit is. Padlásszobája megtelik sorstársakkal. Vele van Mutter, a Mutter férje, Olivér, aki egy munkanélküli színész, Herz szerelme, Beryll és a lány édesapja, Mezzabotta, aki a lányát szeretné hazavinni...


A Madách Színház 1988-ban mutatta be a musicalt, amely nagy sikert aratott. Közel 300 előadást ért meg. A darab humora és csodálatos zenéje mellett a nézők nagyra értékelték, hogy a varázslatos történet számos kérdést felvetett... És ezek a kérdések ma is érvényesek és igen fontosak...


Zalaegerszegen a címszerepben Borbély Richárdot – az X-Faktor 2014 felfedezettjét – láthatják.

 

herz03

    

Szerednyey Béla szerint a Hevesiben nagyon erős színészi gárda van, a ráosztott szerep "mindenkit eltalált". Két szereposztásban Muttert Pap Lujza és Debrei Zsuzsanna, Olivért pedig Szakály Aurél és Hertelendy Attila játssza. A további főbb szerepeket Kovács Olga, Bellus Attila, Kiss Ernő és Farkas Ignác alakítja.

 

Forrás: MTI, Hevesi Sándor Színház

Fotó: Seres Péter

 

süti beállítások módosítása