Bálint András és Bezerédi Zoltán is a Reök-palota vendége lesz

Változatos képzőművészeti és színházi programok várják a következő hetekben az érdeklődőket a szegedi Reök-palotában - tájékoztatta a kulturális intézmény sajtóreferense az MTI-t.

Fábián Barbara közölte, hogy a Magyar Festészet Napja alkalmából nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozik vasárnap a Regionális Összművészeti Központ. Az Angliából induló The Big Draw, vagyis A nagy rajzolás célja, hogy minél szélesebb tömegeket vonjon be a közös vizuális alkotás folyamatába. A szervezők a szegedi szecessziós épület egyik izgalmas titka köré építették az ingyenes családi programot.

 

Reök Iván vízépítő mérnök hullámzó homlokzatú, vízililiomokkal díszített családi palotájára eredetileg buja sellőket is tervezett Magyar Ede. Ezeket azonban a család konzervatív és szemérmes hölgytagjai idejekorán lekapartatták a falakról. A nagy rajzoláson ezeket a sellőket lehet újraálmodni a palota átriumában, különböző képzőművészeti technikákkal, sőt készül egy nagy alkotás is a látogatók közös munkájának eredményeképpen.

 

 reok


Bezerédi Zoltán, a Katona József Színház művésze többször szerepelt már a Szegedi Szabadtéri Játékokon is, márciusban pedig nagy sikerű önálló estet adott a Reök-palotában Esterházy Péter műveiből. Október 16-án, pénteken szintén egy egyszemélyes produkcióval szerepel a palotában: a Bagatell címet viselő összeállítás magyar és külföldi szerzők műveiből nyújt válogatást.


Október 24-én ingyenes palotasétára is várják a látogatókat. Csikós Ildikó vezetésével izgalmas titkokat tudhatnak meg az érdeklődők Magyar Ede szecessziós építészeti csodájáról.


Három nappal később Bálint András a budapesti bemutatót megelőzően, Darvas Ferenc közreműködésével, Deák Krisztina rendezésében adja elő Heltai naplója című új estjét. Heltai Jenő eddig kiadatlan ostromnaplója a második világháborúban íródott feljegyzéseket tartalmazza. Beszámol a hétköznapi borzalmakról, és bár megjárta a csillagos házakat és a Gestapo börtönét, mégis bájos humorral és öniróniával mesél, anekdotázik.


A hónap utolsó napján újra megrendezik a Lámpás séta elnevezésű programot, mely során kicsik és nagyon együtt készíthetik el lámpásaikat, majd azzal közösen tesznek egy kört a belvárosban, hogy a palota elé visszaérkezve együtt gyújtsák meg annak karácsonyi fényeit.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása