Megszűnik a Bárka Színház

A józsefvárosi önkormányzat mégsem alapítja újra az Üllői úti teátrumot.

 

A Magyar Nemzet cikkéből:

 

A józsefvárosi önkormányzat vezetői év elején még arról beszéltek, hogy újraalapíthatják a Bárka Színházat működtető nonprofit kft.-t, mivel fontosnak tartják a Cseh Tamás örökségét hordozó teátrumot. Azonban a kormány határozatban rendelkezett: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez kerül az ingatlan.

 

barka

Fotó: 7ora7.hu

 

2012-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vette volna át a teátrumot a tulajdonos VIII. kerülettől, mivel az épület az NKE területéhez tartozik. Jogszabályi problémák miatt később az a döntés született, hogy az egyetem fenntartójához, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM) tartozik majd a Bárka. Az önkormányzat 2013 végén döntött arról, hogy átadja a teátrumot az államnak, így a 2014-es kerületi költségvetésben már nem számoltak a színházzal.

 

A KIM megszűnésével a Bárka Színház a 2015-ös költségvetés tervezetében a Miniszterelnökség fejezetében szerepelt. Az eredetileg előirányzott 178,9 millió forintos támogatás egy részének terhére a Miniszterelnökség hajlandó volt segítséget nyújtani az önkormányzatnak a Bárka Színház Nonprofit Kft. felhalmozott adósságainak rendezésében. A tavalyi évadot a színház már nem tudta elkezdeni, a színészek nagy része távozott, a Bárka 2015 elejétől már nem szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériuma általi minősített előadó-művészeti szervezetek körében, ezért nem is kaphatott költségvetési támogatást.

 

A józsefvárosi képviselő-testület október 1-jei ülésén döntött arról, hogy a Bárka Józsefvárosi Színházi és Kulturális Nonprofit Kft.-t 2015. december 31. napján jogutódlással megszünteti, és beolvasztja a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.-be. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester korábban zártkörű sajtóbeszélgetésen arról szólt: az önkormányzat tervei szerint a felszámolást követően újraalapítaná a teátrumot.

 

Forrás: Magyar Nemzet

 

süti beállítások módosítása