Idén is társadalmi kérdésekkel foglalkozik a Mentőcsónak Egység

A Mentőcsónak Egység 2015-2016-ban önállóan folytatja működését.

 

A Mentőcsónak Egység beharangozója az idei évad elé:

 

A csapat 2014-ben, a Szputnyik Hajózási Társaságon belül kelt életre a társulat két tagja, Fábián Gábor és Pass Andrea szakmai vezetésével. A Mentőcsónak eddigi és új programjaiban is olyan aktuális társadalmi kérdéseket vizsgál, mint az előítéletek, a magyarországi mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés és a kivándorlás problematikája. Fontosnak tartják, hogy a toleranciát és a szolidaritást erősítsék nézőikben, különösen a fiatalokban.

 

Jasko Hay Fabian szocipoly ea 02 domolky daniel WEB 008

Fotó: Dömölky Dániel


Minden előadás esetében új kortárs magyar drámai szövegek születnek, amelyek a hazai társadalmi feszültségekre reagálnak, hol interaktív, új színházi formákat kutatva, hol pedig klasszikus színházi keretek között. Egyik formai újításuk az interaktív színházi társasjáték. Első példája a Szociopoly (r: Fábián Gábor), melynek témája a mélyszegénység. A játékot a „GYERE” Gyerekesély Egyesülettel közösen, Bass László szociológus szakmai vezetésével hozták létre. A Szociopolyt Budapesten továbbra is a Jurányi Közösségi és Inkubátorházban láthatja a közönség, ezen kívül iskolák, és egyéb közösségek meghívásainak is eleget tesznek.

 

A Szociopoly köré szerveződött a „Színházzal az előítéletmentes fiatalokért” című program a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával, a ”GYERE” és a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) közreműködésével. Ennek keretében egy négy alkalmas érzékenyítő csomagot dolgoztak ki 16-18 éves fiatalok számára, melyet 5 budapesti és 5 vidéki osztályba visznek el az évad első felében. A programért felelős szakmai vezetők: Fábián Gábor, Bass László és Hajós Zsuzsa. Szintén a program keretében szeptember 15-én létrejött a Nyíregyházi Regionális Színházi Nevelési Központ, melyet a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Móricz Zsigmond Színház alapított meg. Bővebb információ a pirez.hu-n található.

 

mentocsonaklogo WEB

 

Az idei évadban is lesz színházi társasjáték. Szathmári Sándor: Kazohinia című regényének motívumait felhasználva, Fábián Gábor programvezetésével a migráció témáját járják körül. A február végén bemutatandó előadásban a résztvevőknek Kazohinia szigetére, a hinek és behinek különös világába kell valahogyan eljutniuk és ott kísérletet tenniük a beilleszkedésre. Cél, hogy mindvégig fiktív keretben maradva kérdezzenek rá a befogadó és elutasító attitűdök működésére, és lehetőséget teremtsenek a velük játszóknak, hogy a menekültek szemszögéből is végiggondoljanak néhány szükségszerűen felmerülő dilemmát. Ezek mentén indítják a nézőkkel a párbeszédet: a fikció segítségével indulatok és jelszavak helyett érvek mentén beszélgetnek a helyzetről, a felmerülő válaszokról, reakciókról és a megoldás lehetőségeiről.

 

A rasszizmus visszaszorítása érdekében született meg a tavalyi évadban Pass Andrea Mentőcsónak-programvezető tollából és rendezésében az Újvilág című színházi előadás is, amit diákok számára egy feldolgozó beszélgetés követ. A produkciót beválogatták az idei, 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle versenyprogramjába, valamint az IETM (International Network for Contemporary Performing Arts) művészeti programjába is.

 

ujvilag pr domolky daniel WEB 010b

Fotó: Dömölky Dániel

 

A Mentőcsónak most induló állandó tevékenységei közé tartoznak az Egység ifjúsági csoportjának tartott foglalkozások is. A diákokkal egy olyan iskolát kívánnak létrehozni, ahol az aktuális társadalmi kérdésekről a résztvevő fiatalokkal hosszú távon is együtt gondolkodhatnak. Októberben Pass Andrea vezetésével indul a program, az egész évadon át tartó foglalkozássorozat fókuszában a tehetséggondozás áll, valamint a kérdés: „Mi a tehetség sorsa Magyarországon?” A kivándorlásról már több előadás is született, a csapatot azonban az a kérdés érdekli, hogy mit tehet az, aki marad? A diákokkal közösen előadás születik a témából. A projekt célja, hogy az új generációt is megszólítsák egy olyan kérdésben, amelynek tétje az Ő jövőjük is, és hogy aktív társadalmi jelenlétre bátorítva kimozdítsák őket a passzivitásból. Az előadást márciusban mutatják be a Jurányi Inkubátorházban.

 

A Mentőcsónak repertoárján marad a MU Színházzal közös Pirézek című osztálytermi előadás, és A hosszabbik út című komplex színházi nevelési előadás a Kerekasztal Színházi Társulással koprodukcióban. Az előadások súlyos társadalmi problémákat vizsgálnak, ezért az alkotók folyamatosan együtt dolgoznak az adott téma szakértőivel és a területen dolgozó civil szervezetekkel. Programjaik egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére bátorítják a résztvevőket. Hisznek abban, hogy munkájuk társadalomformáló erővel is bírhat. 

 

Az idei évadban azonban úgy vágtak neki, hogy tisztában voltak vele, csak akkor tudják azt befejezni, ha sikerül év végéig feltölteni a rendelkezésre álló TAO-támogatási keretet. Ez az összeg a működési költségeik 3/4 részét fedezné. Azt is világosan látják, hogy megváltozott működésükkel (iskolákban tantermi előadásokat játszanak, közösségek meghívásának tesznek eleget, stb.) sokkal kisebb jegybevételt tudnak majd produkálni, ezért ilyen jellegű bevételük és támogatásuk jövőre elhanyagolható lesz. Mindent megtesznek azért, hogy a fentebb leírt terveiket még meg tudják valósítani. Ebben a helyzetben szívesen fogadják a támogatásokat.

 

Kapcsolatfelvétel: mail@mentocsonak.com

 

Forrás: Mentőcsónak Egység

 

 

süti beállítások módosítása