Kik lesznek az év művészei? – Szavazhatunk az Arany Medál közönségdíjasra

 

Október 15-től több mint egy hónapig lehet szavazni az Arany Medál-díj nevű közönségdíjra. A kulturális kitüntetést Mészáros Márton újságíró hozta létre elsősorban a magyar kulturális élet egyéniségeinek díjazására.

 MG 2224

 

A korábbi évekhez képest nem kilenc, hanem hét szekcióban lehet jelölteket felterjeszteni a közönségdíjra. Megszűnik az év színésze és színésznője kategória, az elmúlt években is elsősorban az év hazai színésze és színésznője kategóriában érkeztek szavazatok, és a díj legfőbb törekvése, hogy a magyar, és nem a nemzetközi művészvilág legjobbnak ítélt alkotóit ismerje el.

 

Nevezni a legjobbnak ítélt írókat, színészeket, színésznőket, rendezőket lehet, valamint keresik a legígéretesebb fiatal tehetséget (színművész) is. Feltétel, hogy csak élő személyre lehet szavazni, az adott művésznek pedig az elmúlt egy évben valamilyen kézzel fogható produktumot kellett alkotnia: írók esetében kötetmegjelenéshez kötött az érvényes szavazat, színészeknél, rendezőknél pedig filmben, illetve színpadi darabban nyújtott közreműködéshez. Szintúgy életműdíjra is lehet szavazni, a korábbi években Molnár Piroska, Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett művészek, valamint Bálint András Kossuth-díjas színész-rendező, a Radnóti Miklós Színház igazgatója vehette át az Arany Medál-életműdíját.

 

 MG 2346

 

A jelöltek felterjesztését az aranymedaldij@gmail.com e-mail címre várják az alábbi kategóriákban:

 - Az év írója
 - Az év hazai színésze
 - Az év hazai színésznője
 - Az év rendezője
 - Az év szereplőgárdája
 - A legígéretesebb fiatal tehetség díja
 - Életműdíj

 

November közepéig várják a szavazatokat. Az elismeréseket idén is a hetedik kerületi Bethlen Téri Színházban adják át a díjazott művészeknek. A közönségdíj hivatalos médiapartnere a Népszava, a 168 óra, a Premier művészeti magazin, a Klárisok irodalmi lap, a Kulturpart, a Litera és a Szinhaz.hu.

 

 

süti beállítások módosítása