Chioggiai csetepaté - Eperjessel és Rajkaival mutatja be a Magyar Színház

Carlo Goldoni Chioggiai csetepatéját október 16-ától láthatják a Pesti Magyar Színház látogatói. A világhírű komédiát Kéri Kitty rendezésében tekintheti meg a közönség, a színház társulata mellett pedig olyan vendégelőadók vesznek részt a produkcióban, mint Eperjes Károly vagy Rajkai Zoltán. A mellrák elleni küzdelem hónapjában a társulat színésznői a premier után hívják fel a figyelmet a szűrés fontosságára

 

1897-ben a Magyar Színház október 16-án nyitotta meg kapuit a közönség előtt előtt. Pontosan 118 évvel később a társulat premierrel ünnepli a jeles évfordulót: a Chioggiai csetepaté bemutatójával.

 

„A legnépesebb kerületben, az Erzsébetvárosban épült föl a Magyar szinház, nem messze a nagy körút vonalától, a Wesselényi-, Szövetség és Izabella-utcza összeszögellésénél. A homlokzat az Izabella- és Szövetség – utcza összefutásánál képződött kis térre néz, szemben a nem messze levő Király-utczával és a közeli Andrássy-úttal” – adta hírül az új színház épületéről a Vasárnapi Újság 1897 szeptemberében.

 

  DSC2883

 

A Pesti Magyar Színház ajánlója:

 

A világhírű vígjáték bonyodalmainak helyszíne egy kis halászfalu főtere, a perlekedés okozója pedig nem más, mint egy szelet sült tök. Először a csipkeverő lányok-asszonyok ugranak egymásnak, majd nemsokára a halászatból hazaérkező férfiak is bekapcsolódnak a veszekedésbe. A történet végére chioggiai nem marad csépelés nélkül, de vajon sikerül a jegyzőnek helyreállítani a békét?

 

Kéri Kitty, az előadás rendezője Goldoni szavait idézte: "Semmi sem érdekel jobban, mint az emberi szív.” Az apróságokból felduzzadt konfliktus, az egymásnak feszülő indulatok, és az ehhez vezető szélsőséges lelki folyamatok ábrázolása remek lehetőséget kínál a színészeknek. A kirekesztettség, féltékenység, ármánykodás vagy rosszindulat mindenhol megtalálható a világban. A rendezőnő ennek ellenére – akárcsak Goldoni – hisz abban, hogy az ember képes a változásra, nevelhető, és sok-sok bonyodalom után egyszer csak minden jóra fordul.


Nem csak a színészek számára kínál nagyszerű lehetőséget a darab, a társulat és a vendégelőadók munkáját a Berzsenyi Krisztina által megálmodott fantasztikus jelmezek, és hamisítatlan olasz hangulatot felelevenítő díszlet, valamint Frank Róbert a szórakoztató, lendületes koreográfiái teszik teljessé. A mediterrán köntösbe burkolt komédia felfrissült formában várja a közönséget, kellemes kikapcsolódást nyújt családoknak, pedagógusoknak és diákjaiknak, vagy egyszerűen csak a vígjátékok szerelmesinek.

 

 

A színdarab ugyanakkor lényeges üzenetet is közvetít: az törékeny emberi érzésekre, az együttérzés kiemelkedő szerepére hívja fel a figyelmet. Zalán János direktor és a Pesti Magyar Színház alkotói számára egyaránt fontos a felelősségteljes társadalmi szerepvállalás, ezért októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában a színház is csatlakozni szeretne a maga eszközeivel a világméretű akcióhoz.

 

Október 17-én, szombaton, a Chioggiai csetepaté című előadást követően a vígjáték női szereplői a nézői fogadótérben hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálat fontosságára, feltűzik a rózsaszín szalagot, és aláírásukkal fejezik ki támogatásukat.

 

JuhaszRoza GasparKata SolteszBözse v

 

 

"Éljenek a nők!" - Rákellenes kampány a Pesti Magyar Színházban

 

A mellrák elleni küzdelem hónapjában a Pesti Magyar Színház színésznői a Chioggiai csetepaté előadásán hívják fel a figyelmet a szűrés fontosságára. Az előadás szórakoztató köntösben fontos üzenetet közvetít: az együttérzés fontosságát, ezért ma, amikor Magyarországon minden 14. percben rákbetegségben hal meg egy ember, évente egy-egy kisváros lakosságát veszítjük el ebben a krónikus betegségben, minden szó a megelőzés érdekében felér egy életmentéssel. A Pesti Magyar Színház alkotói számára fontos a felelősségteljes társadalmi szerepvállalás, ezért októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában a színház is csatlakozni szeretne a maga eszközeivel a világméretű akcióhoz.

 

A Pesti Magyar Színház kampányában részt vesz Balsai Móni, Gáspár Kata, Juhász Róza, Soltész Bözse, Tóth Éva, valamint a rendező, Kéri Kitty és Benkő Nóra. A színház kezdeményezését támogatja a Magyar Rákellenes Charta, amely öt jelentős szervezet, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szervezete, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Magyar Hospice Alapítvány társadalmi szerepvállalását fogja össze.

 

 

Képekben az előadásról:

Fotók: Pesti Magyar Színház

 

 DSC2536

1.

 

 DSC2567

2.

 

 DSC2582

3.

 

 DSC2687

4.

 

 DSC2689

5.

 

 DSC2705

6.

 

 DSC2785

7.

 

 DSC2795

8.

 

 DSC2550

9.

 

 

Carlo Goldoni
CHIOGGIAI CSETEPATÉ
komédia két részben

 

ISIDORO, büntetőbírósági jegyző RAJKAI ZOLTÁN m.v.
TONI (Antonio), halászbárka-tulajdonos GÁSPÁR TIBOR
PASQUA ASSZONY, a felesége TÓTH ÉVA
LUCIETTA, fiatal lány, Toni húga BALSAI MÓNI
TITTA-NANE (Giambattista), fiatal halász GÉMES ANTOS
BEPPE (Giuseppe), fiatalember, Toni öccse HORVÁTH ILLÉS
FORTUNATO, halász EPERJES KÁROLY m.v.
LIBERA ASSZONY, a felesége JUHÁSZ RÓZA
ORSETTA (Orsolina), fiatal lány, Libera húga RUTTKAY LAURA/SOLTÉSZ BÖZSE
CHECCA (Francesca), fiatal lány, Libera másik húga GÁSPÁR KATA
TOFFOLO (Cristofolo), matróz TAKÁCS GÉZA
VICENZO, kereskedő FILLÁR ISTVÁN
ALTISZT RANCSÓ DEZSŐ
SZOLGA PAVLETITS BÉLA
CANOCCHIA, fiatalember, sült tököt árul ÁGOSTON PÉTER


Díszlet és jelmez: BERZSENYI KRISZTINA

Mozgás: FRANK RÓBERT

Ügyelő: SIPOS CSABA

Súgó: TÓTH LOVÁSZ MÓNIKA

Rendezőasszisztens: LÉVAI ÁGNES

Rendező: KÉRI KITTY m.v.

 

Bemutató: 2015. október 16.

 

 

 

Forrás: Pesti Magyar Színház

 

 

süti beállítások módosítása