"Nem változunk sem mi, sem a történeteink" - Lukáts Andor válaszolt

Október 16-án mutatta be a Miskolci Nemzeti Színház Arthur Miller Pillantás a hídról című darabját. Lukáts Andor rendezőt az Észak-Magyarország kérdezte.

 

Az Észak-Magyarország cikkéből:


"Nem változunk sem mi, sem a történeteink. Ugyanazt csináljuk lényegében, amit háromezer év óta az elődeink. Ebből tudunk építkezni. Amikor darabot választunk muszáj arra gondolni, hogy a nézőt is az érdekli, hogy mi történik vele, hogy ráismer-e önmagára. Természetesen nem tanácsot adunk, hanem egy történettel felhívjuk a figyelmét" - mondta Lukáts Andor.

 

lukats-andor

Fotó: Bujdos Tibor, boon.hu


A rendező elárulta, azért találta érdekesnek a darabot, mert olykor nagyon kevésen múlik, hogy az életünket alakító "tudattalanunk" bármely pillanatban nehéz helyzetbe hozzon bennünket. "A darabbeli történet, fájdalma bonyolult eset. Egy embert – a főhőst – ragadozó madárként elragadja a kínzó szerelmi szenvedély, természetellenes módon. Egyedül marad, szemérmes, nem elég intelligens ahhoz, hogy gyötrődésének okát megossza valakivel. Nem képes ellenállni, nem képes megállni a végzet útján. Jogi segítséget kér egy ügyvédtől, aki újra és újra elmondja neki, hogy fájdalmának feloldására, nincs törvényi megoldás" - tette hozzá a művész.


Lukáts Andor szerint sem tanácsot adni, sem utat mutatni nem tud a darab. "Nem is arra való. De arra igen, hogy elgondolkodjunk, és beleképzeljük magunkat egy ilyen helyzetbe, hogy nem mástól, hanem önmagunktól kell magunkat megvédenünk" - fogalmazott a rendező.


"A rablás, a gyilkosság is ismétlődik. A háború is. Belehajszolják a vezetők a népeket valamibe, ami miatt százezrek halnak meg. És harminc év múlva újra megtörténik. Nem változik semmi. Mert ösztönlények vagyunk. Szerelmet, földet, pénzt akarunk szerezni. A másikét. Ilyen az ember" - mutatott rá Lukáts Andor.

 

Forrás: boon.hu

 

 

süti beállítások módosítása