Az olasz kormány megemeli a kultúra költségvetési támogatását

Az utóbbi évek megszorításai után a következő 3 évben több mint félmilliárd eurós (150 milliárd forint) költségvetési támogatást kapnak az olasz kulturális intézmények, köztük a könyvtárak, múzeumok és a filmgyártás - jelentette be Dario Franceschini kulturális miniszter.

    

Az itáliai kulturális élet valamennyi területe részesül a jövőre 150 millió euróban, 2017-ben 170 millióban, 2018-ban 165 millióban meghatározott költségvetési támogatásban, amely kiegészíti a kulturális intézményeknek egyébként is járó állami juttatásokat. 


Dario Franceschini

    

Dario Franceschini egyfajta "oxigénpótlásnak" nevezte azt, hogy évente 15 millió euróval többet fordítanak majd a kulturális intézetekre, évi 10 millió euróval többet az olaszországi múzeumokra. Huszonnyolcmillió eurót kap a dél-olaszországi Matera városa, amely 2019-ben Európa kulturális fővárosa lesz, hogy méltóan tudjon felkészülni az eseményre. Az állami segítségből ötszáz új munkahely teremtésére is futja: a kulturális tárca vezetője szerint mindenekelőtt régészekre, könyvtárosokra, levéltárosokra van szükség. Célként jelölték meg a kultúra területén dolgozók fiatalítását, mivel jelenleg a személyi állomány átlagéletkora megközelíti a hatvan évet. 
    

Az állam mellett azonban a vállalatoktól és magánszemélyektől érkező anyagi segítségre is szüksége van az olasz kultúrának. Dario Franceschini hangsúlyozta, hogy az olasz műemlékek restaurálást finanszírozó "mecénások" továbbra is jelentős adókedvezményekben részesülnek. 
    

Az olasz kultúra "oxigénhiányára" Stefano Benni kortárs író hívta fel a figyelmet, amikor szeptember végén elutasította egy neki ítélt díj átvételét, mivel azt az olasz kulturális tárca támogatta. Stefano Benni döntését azzal indokolta, hogy a balközép olasz kormány semmibe veszi és szükségtelennek tartja a kultúrát. "Elvonják a pénzt a zenétől, színháztól, múzeumoktól, könyvtáraktól, miközben a közszolgálati televízió tart az irodalomtól és megbénultak a külföldi olasz kulturális intézetek is" - írta Benni Facebook-oldalán.  

 

süti beállítások módosítása