Udvaros Dorottya: "Bereményi sűrű szövegei bámulatba ejtenek"

Október 20-án a Művészetek Palotájában tart lemezbemutató koncertet Udvaros Dorottya. A színésznőt ennek kapcsán kérdezte a Faktor.

 

A Faktor cikkéből:

 

"Bereményi Géza rendezett egy Cseh Tamás-emlékestet, ahol Tamás dalait színészek énekelték, köztük voltam én is. Itt ismertem meg Hrutka Robit közelről, itt dolgoztunk először együtt. Ő hangszerelte át a dalokat zenekarra, illetve hozzánk, a fellépő színészekhez alakította őket. Miután megkértem, hogy írjon nekem egy dalt, érdekes dolog történt: egy helyett két dal született. Az egyik a Bizonytalanság, a másik pedig Az ötödik nap című dal. Ez már akkor elgondolkodtatott, és nagyon jólesett. Ráadásul azt mondták, hogy van még egy dal, ami formálódik… Én már az első dalnak is örültem, a kettőtől még boldogabb voltam, a harmadiknál pedig azt gondoltam, hogy ez nagyon jó! Később kiderült, hogy még ezen felül is írtak két dalt. Én pedig akkor megéreztem, hogy Hrutka Robinak és Bereményi Gézának most van kedve dalokat írni" - emlékezett Udvaros Dorottya.

 

udvaros

Fotó: sonatina.hu

 

A színésznő elárulta, egy dal eredetileg Cserhalmi Györgynek készült, de valahogy mégis ott volt Bereményi Gézában a kisördög, hogy megmutatta neki. "Én pedig abban a pillanatban lecsaptam rá, és azt mondtam: Nem! Ezt nem adom oda senkinek! Ez az enyém Érdekes, hogy aztán persze megszenvedtem vele. Nehezen tudtam, hogy hogyan énekeljem el, mert nem nekem írták, de most már az enyém" - mesélte.

 

"Én nem egy énekesnő vagyok. Én egy színész vagyok, aki nagyon szeret énekelni, és időnként kap énekes feladatokat, amiket mindig kitüntetett örömmel vesz, mert úgy érzi, hogy ez egy ajándék, mert énekelni jó. Én teljesen másfajta élményt adok a nézőknek, mint egy olyan ember, akinek az a fő foglalkozása, hogy énekel. Például a dal szövege számomra nagyon fontos. Tehát valószínűleg én több figyelmet fordítok egy dal történetére, mint, mondjuk, egy énekes, akinek talán inkább a dallam, a zene a fontosabb. Ebből a szempontból nagyon szerencsés vagyok, mert Bereményi Géza olyan sűrű történeteket tud megírni egy 3-4 perces dalban, hogy az egészen bámulatba ejt minden alkalommal. Amikor a 30 évvel ezelőtt írt Átutazó című lemezem dalaival valahol újra találkozom, vagy valahol el kell énekelnem őket újra, még mindig találok a szövegeikben valami pici újat, ami megérint. Nem tudom az ő szövegeit megunni" - mondta Udvaros Dorottya.

 

A színésznő színpadi retveiről is mesélt. "Van, amiről egyelőre nem szabad beszélni, mert még annyira formálódik, és csak készülőfélben van. De remélem, hogy hamarosan már beszélgethetünk róla, mert nagyon szép munkának ígérkezik. Amit elárulhatok, az az, hogy a Nemzeti Színházban, amelynek tagja vagyok, a jövő héten el fogunk kezdeni Krúdy Gyula Szindbád-novelláiból egy előadást csinálni. Ebben én elvileg Majmunkát fogom játszani, de ahogy ismerem Vidnyánszky Attila módszerét, egyáltalán nem lehet előre tudni, milyen szerepet fogok kapni. (nevet) Annyi biztos, hogy benne leszek az előadásban, és nem mint Szindbád… bár tulajdonképpen még az sincs kizárva!"

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása