Fesztivál a részvételi színházért a MU Színházban

November 16. és 21. között egy héten át a részvételi színházé a főszerep a MU Színházban. 

 „Az a jó színház, amely a közönséget működteti.” /www.mu.hu/

 

Az Open Latitudes 3 – az Európai Unió Kultúra Programja és a SÍN Kulturális Központ támogatásával három külföldi, és a MU Színház jóvoltából három magyar előadást láthat a közönség. Ezen kívül lesz még aukció, prezentáció, workshop, színház nézői viselkedés-kutatás, valamint közönségtalálkozó.

 

Az interaktív színházi forma népszerű és elterjedt Magyarországon is. Egyre több példát látunk a nézők aktív bevonására kőszínházakban és független társulatoknál egyaránt. A részvételi színház azonban ennél több. A néző ugyanis résztvevővé válik, átlépheti nézői határait, tehát felelősséggel lesz a produkció és az adott téma iránt, amiben meg lett szólítva. A néző kifejezheti érzelmeit, döntéseket hozhat, amelyek cselekvésre ösztönzik. Az alkotók bizalmi pozícióba helyezik őket, partnerré, alkotótársakká válnak. A közönség így aktív résztvevője lesz az előadásnak. Külföldi és magyar példák is mutatják, hogy az ilyen produkciók általában kutatásokon alapulnak, amelyek valamilyen társadalmi kérdést feszegetnek, érdekérvényesítésre, érvényesülésre biztatva a nézőket.

 

2 Cascas dOvO-Gunter Kraemmer

 

Az OPEN Fesztivál olyan külföldi előadásokat hívott meg, amelyek az igazi, működő kapcsolatot keresik néző és alkotó között. Többféle kérdéssel találkozhatunk egy-egy produkció által: a Tonight, lights out!-ban a fény és a sötétség metaforája – szó szerint – a demokrácia eszméjének lakmuszpapírjává válik. A belga művész-kutató, David Weber-Krebs egy egyszerű installációt használ a közösségi energia felpezsdítésére. Azt vizsgálja, hogy az emberek mennyire hajlandóak a konformitásra, a részvételre, illetve saját komfortzónájuk elhagyására a közös élmény érdekében.

 

A CMMN SNS PRJCT a közösségi kapcsolatokkal foglalkozik, és a hézagokkal, amelyek a gazdasági profit logikáján túli működésben keletkeznek. Olyan új kereskedelmi lehetőségeket és üzleti formákat javasol a színházi kontextuson belül, amelyek a fikció határait súrolják. Martin Schick koreográfus-előadó munkáinak központjában a kultúrpolitika és a gazdaság paradoxonjai állnak. Legutóbbi munkái jelentős nemzetközi sikereket értek el. A CMMN SNS PRJCT-et 2011-ben hozta létre az argentin Laura Kalauzzal. A darab koppenhágai előadásán, 2012-ben Nullo Faccini producer megvásárolta a jogokat, és két helyi művészt kért fel néhány előadás megtartására Dániában. Ez az előadópáros játszik most Budapesten.

 

CMMN SNS PRJCT in Finland  Jorneberg 2012

 

A Tojáshéj című portugál előadás különlegessége, hogy egy táncos produkció keretében aktivizálja a nézőket. A Tojáshéjat, ami a THEALTER fesztiválon volt látható először Magyarországon, tavaly beválogatták a legizgalmasabb, friss európai táncelőadásokat felvonultató Aerowaves Spring Forward fesztivál programjába.

 

A magyar előadások között is lesz tánc, képzőművészettel összefonódva. Gergye Krisztián Társulata a színpadon, az ott és akkor létrehozott mű és a közönség viszonyát alakítja ki. Az előadás során létrejövő képzőművészeti alkotás rögtön egy aukció keretében „kiállításra“ és „eladásra“ kerül.

A Káva Kulturális Műhely és a MU kifejezetten felnőtteknek készült résztvevő színházi előadása arra tesz kísérletet, hogy saját emberségünk fényében vizsgálhassuk azt a krízist, amit a szülővé válás jelensége okoz bennünk. Egy csecsemő átlagsúlya 3050 gramm. Ez a „kis csomag” változtatja meg egész életünket.

 

tonight lights out photo Marie Urban

 

A Mentőcsónak a Szociopolyval a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg. Egy szociológus tanulmányaiból és tapasztalataiból nem könyvet írt, hanem társasjátékot készített. Egy színész ezt látta, színházi formában értelmezte és „áthangszerelte”. Az élő társasjáték színházi jelenetekkel értelmezi a valóságon alapuló helyzeteket. A nézők csapatokat alkotnak, a csapatok családot képviselnek két szülővel és két gyermekkel. Cél: egy hónapig megélni az adott forrásokból.

 

Az előadásokat bemutatkozások, párbeszédek kísérik. Kedden, a fesztivál második napján, az Aukció előtt egy-egy 20 perces prezentáció keretében elmondják tapasztalataikat a részvételi színházról a témában, valamint egy hálózati együttműködésben érintettek: a Mentőcsónak, a KOMA, a Káva Kulturális Műhely, a SÍN Kulturális Központ, a MU Színház, valamint a Jurányi Közösségi és Produkciós Inkubátorház. Ide nemcsak a szakmát, de a közönséget, szponzorokat és a sajtó képviselőit is hívják és várják az alkotók.

 

Jasko Hay Fabian szocipoly ea 02 domolky daniel WEB 008

 

Csütörtökön közönségtalálkozó lesz, ahol számítanak a közönség aktív részvételére. Ide kapcsolódva a fesztivál előtt egy online kérdőív formájában kutatómunkát végeznek a fesztivál szervezői, amely kérdéseket és válaszokat ad majd arra, vajon mennyire szeret a közönség aktívan részt venni egy-egy színházi előadásban.

 

A hetet a Tojáshéj című táncprodukcióhoz kapcsolódó workshop kíséri és zárja.

 

 

A fesztivál blogoldala: www.openfesztival.blospot.com

Helyszín: MU SZÍNHÁZ
Szervezők: SÍN Kulturális Központ

A fesztivál támogatója: Open Latitudes 3 – Az Európai Unió Kultúra Programja, SÍN Kulturális Központ

 

 

 

süti beállítások módosítása