Kálmán Imrére és a 100 éves Csárdáskirálynőre emlékeznek Siófokon

Kálmán Imre Emléknapokat tartanak Siófokon a hétvégén.

Az idei rendezvény különlegessége, hogy a szombaton, a magyar operett napján kezdődő kétnapos rendezvénysorozaton nemcsak a zeneszerző születésnapjáról (október 24.) emlékeznek meg, hanem egyik nagy sikerű szerzeménye, a Csárdáskirálynő 100 évvel ezelőtti bemutatását is megünneplik.

 

A jeles évforduló alkalmából a programsorozat nyitányaként szombat délelőtt emléktáblát helyeznek el a Kálmán Imre Emlékháznál, majd az zeneszerzőről (1882-1953) elnevezett kulturális központban kiállítás nyílik Éljen a szerelem! címmel. (Ez volt a Csárdáskirálynő eredeti címe.)

Ugyancsak szombaton a gyerekeket zenés interaktív előadásra, a felnőtteket operettestre várják a könyvtárba.


A Kálmán Imre Emlékházban mindkét napon tárlatvezetéseket, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tartanak, a város főterén álló víztoronyban pedig az operettszerző legnépszerűbb melódiái csendülnek fel.

 

konfer01


Vasárnap este a kulturális központban Kigyúlnak a fények címmel gálaműsorra invitálják a közönséget. A színpadon egyebek mellett A Bajadér, A Cigányprímás, A Cirkuszhercegnő, A Csárdáskirálynő, A hollandi menyecske, a Marica grófnő, A Montmartre-i ibolya, az Ördöglovas, a Tatárjárás és a Zsuzsi kisasszony című darabok leghíresebb dalai csendülnek fel.


A rendezvényt, amelynek fővédnöke Yvonne Kálmán, a zeneszerző leánya, a Kálmán Imre Kulturális Központ, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház közösen szervezi.

 

Kalman Imre 2


Az emléknapokat először a komponista születésének 125. évfordulója alkalmából rendezték meg Siófokon.
A csárdáskirálynőt először 1915. november 17-én játszották Bécsben. Magyarul egy évvel később - 1916. november 3-án - mutatták be Budapesten, a Király Színházban.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása