Bors néni 400 - Jubileumot ünnepelt Molnár Piroska és a Kolibri

Jubileumi előadást láthatott a Kolibri Színház közönsége október 18-án: 400. alkalommal került színre a Bors néni Molnár Piroska főszereplésével.

Nemes Nagy Ágnes kötete, amelyet pöttöm, gömbölyded házvezetőnője, Bors Józsefné ihletett 1978-ban jelent meg. Színházi változatát először az Egyetemi Színpadon, 1980-ban mutatták be Novák János rendezésében, Dajka Margit főszereplésével. „A Bors néni volt az első az életemben, ami csúcsokat döntött, kereteket feszegetett és színpadot kapott” – emlékszik vissza Novák János első rendezői sikerére. Az előadásból tévéfelvétel, rádiójáték és a dalokból hanglemez is készült. Új bemutatóra először 1994. novemberében Nyíregyházán került sor, ezt követte hamarosan, még abban az évben karácsony előtt a Kolibriben az a Novák János-féle produkció, amelyet azóta is játszik a színház Molnár Piroskával a címszerepben.

 

“A Bors néni végigkísérte a színház növekedésének történetét, és mára szinte összeforrt a Kolibri nevével” – idézi fel az igazgató, aki arra a legbüszkébb, hogy a darabon már a sokadik nemzedék nő fel, s az anyukák és nagyszülők sokszor együtt éneklik a dalokat a színészekkel. „A költészet, a mese, a humor és a közönséggel való interaktív játék egyformán hangsúlyos a darabban” – mutat rá Novák János, mi lehet a Bors néni hosszú sikerének egyik legfőbb oka. A gyereknézők aktív részvételére épülő előadásban a színészek, a zenészek és a nézők egyaránt valódi szereplőkké válnak egy mesebeli, csodákkal teli ünnepségen.

 

A másik ok kétségtelenül az, hogy a címszerepet Molnár Piroska játssza – immár több mint húsz éve, töretlen kedvvel. „Rajtam nem múlik. És sajnálnám, ha valamilyen okból meg kellene válnom a szereptől” – vallja a Kossuth-díjas színésznő, aki különleges élményként és egyben komoly kihívásként éli meg, hogy ilyen hosszú ideje szerepel gyerekeknek szóló előadásban. „A felnőttek megbocsájtóbbak a pontatlanságokkal szemben, hiszen tudják, mindenki hibázhat, s mert tisztában vannak azzal is, amit látnak, színjáték csupán. A kicsik viszont valóságként élik meg az előadást – kizökkennek, ha nem őszintén, teljes odaadással játszunk” - mondja.

 

Molnár Piroska kortalan, csupa-mosoly, titokzatos Bors nénije 1994 óta varázsolja el a nézőket a Jókai téren, az ő születésnapjára készülnek a gyerekek és a társak: Tisza Bea majd Megyes Melinda, mint Lackó, Gazdag László majd Ruszina Szabolcs, mint Titilla, Mult István, mint Vízimolnár, és a Játékmester, Novák János.

 

Az Egyetemi Színpadi ősbemutatóból Friedrich Károly harsonaművész, a televíziós felvételből Tóth Tamás basszusgitáros a mai napig közreműködnek a zenekarban, Bágyi Balázs dobossal és Bornai Szilveszter zenei vezetővel együtt. A színház Dajka Margitról elnevezett színész- és bábszínész-képző stúdiójának a darabban közreműködő növendékei évente-kétévente cserélődnek, minden alkalommal megújítva az előadást, új lendületet adva a közös játéknak. „Az előadás az évek során úgy vált kultuszdarabbá, hogy közben megőrizte frissességét. Olyan, mintha valóban akkor és ott születne meg a Bors néni 80. születésnapjának megünnepléséről szóló játék” – vélekedik Novák János

 

Forrás: Kolibri Színház

 

A jubileumról képekben:

8 

1.

1 

2.

3

3.

4 

4.

7 

5.

5 

6.

6 

7.

7 

8.

Fotó: Szántó Fanni

 

 

 

süti beállítások módosítása