Három erdélyi magyar színház a jubileumi román színházi fesztiválon

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a román országos színházi fesztivál, a román színházi élet legrangosabb seregszemléje. A Bukarestben pénteken kezdődő jubileumi mustrán három erdélyi magyar színház hat előadása is szerepel.

Az október 23. és november 1. között zajló fesztiválra Marina Constantinescu román színikritikus válogatta az előadásokat. Összesen 44 produkciót láthat a közönség, többek között Andrei Serban, Silviu Purcarete, Victor Ioan Frunza, Mihai Maniutiu, Tompa Gábor, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Felix Alexa, Bocsárdi László, Radu Afrim, Claudiu Goga és Cristi Juncu romániai rendezők által jegyzett előadásokat.

 

a-nyugalom-foto-rab-zoltan

Tompa Miklós Társulat: Nyugalom (fotó: Rab Zoltán)


Három erdélyi magyar színház kapott meghívást az évfordulós seregszemlére. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata két előadással vesz részt a fesztiválon, az Albu István által rendezett Karamazovokkal és a Radu Afrim által színpadra állított Nyugalommal, amely Bartis Attila azonos című regénye alapján készült. Ez utóbbit nagy várakozás előzi meg, ugyanis az internetes jegyértékesítésen erre fogytak el leghamarabb a jegyek.


A román fővárosban mutat be szintén két előadást a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, amely a Silviu Purcarete által rendezett Moliendo cafét viszi színre koprodukcióban a Temesvári Állami Német Színházzal, valamint a szerb Kokan Mladenovic rendezte Koldusoperát, amely John Gay azonos című műve nyomán készült.


A rangos seregszemlén a Kolozsvári Állami Magyar Színház is részt vesz. A közönség elsőként Tompa Gábor rendezésében Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-darabot nézheti meg, majd a Sinkó Ferenc által jegyzett #hattyúdal című produkciót.


Tompa Gábornak egy másik munkája is ott lesz Bukarestben: az Alfred Jarry Übü király című drámája nyomán készült UbuZdup! is megtekinthető a Kolozsvári Román Színház előadásában. A seregszemlére meghívást kapott a Temesvári Állami Német Színház Elektra című előadása is, amelyet a sepsiszentgyörgyi Bocsárdi László állított színpadra.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása