Jónás könyve - Babits költeménye nyomán készül előadás a Bethlenben

November 5-én mutatják be a Bethlen Téri Színházban Szitás Balázs legújabb munkáját, a Jónás könyvét, mely Babits Mihály azonos című költeménye alapján született. A fiatal koreográfus-rendezőt Spilák Klára kérdezte.

 

„Több, mint két évvel ezelőtt történt. Svájcban ültünk egy low budget hotel étkezőhelyiségében. Reggeliztünk, beszélgettünk. Volt ott egy 8-9 fős olasz társaság, akik evés közben egyfolytában nyomkodták a telefonjaikat, iPadjüket, szelfiztek a hamburgereikkel, néha megmutatták a fotóikat egymásnak, hamis mosolyt villantottak és aztán mindenki nyomogatta tovább a saját gépét. Az jutott eszembe, mennyire nem figyelünk egymásra, mintha senki nem lenne körülöttünk, és közben kiáltozunk azért, hogy magányosak vagyunk. Arra gondoltam, ez épp olyan, mint a cet gyomra a Jónás könyvében. Akkor határoztam el, hogy ezzel a Babits művel egyszer valamit még kezdeni fogok. Most jött el a pillanat” – idézi fel Szitás Balázs az előadás gondolatának megszületését. Az alkotó nem csak rendező-koreográfusként, hanem zeneszerzőként is jegyzi az előadást. 

 

szitas


A Kriptonit előadásában rendhagyó módon, egy science-fiction kerettörténetbe ágyazva elevenedik meg a Babits költemény. E szerint egy ember elvész egy program által irányított virtuális térben. Ez a bizonyos mesterséges intelligencia találja meg a verset és döbben rá: az embernek szüksége van arra, hogy lázadjon a maga által eddig elfogadott világ ellen, és ezáltal kiléphessen a való világba, elszakadjon a virtuális tértől, és igazi életet élhessen. Így rákényszeríti Jónás szerepét: lázadjon a fennálló rend ellen és találja meg önmagát. Leviszi őt a legmélyebb pontra, Ninive városába is, ahonnan már ő maga tör ki, és kívánja a rendszer pusztulását.


Szitás Balázs azt meséli, minden olyan szövegrész, amit nem Jónás mond, videó felvételről elevenedik majd meg, ahol a szereplők egy egészen speciális technikának köszönhetően sziluettekben jelennek meg.

 

„Ezeket a jeleneteket már leforgattuk pink suitban, ez a greenboxhoz hasonló módon működő ruha, aminek segítségével teljesen feketére lehet kiütni az embereket, ezáltal úgy tűnik, mintha sziluettek mozognának. Valamint greenboxban forgattuk a tömegjeleneteket. Ezzekkel a technikai megoldásokkal az a célunk, hogy még inkább kiemeljünk az élő szereplő világából mindenki mást” - mondta a koreográfus.

 

 

Az előadással az alkotók elsősorban azt a fiatal generációt szeretnék behozni a színházba, akik az akciófilmek és a sci-fik világán nőttek fel. A darabban épp ezért konkrét filmes utalások vannak többek között a Mátrixból és a Különvéleményből, amik segíthetnek abban, hogy az alkotás üzenete még inkább eljusson a közönséghez.


A címszerepet Szabó Mátyás Péter alakítja, mellette a Kormányost Sütő András személyesíti meg. Szitás Balázs kiemelte még az alkotók közül Görgényi Gábor operatőrt, aki a látványtervért és a grafikai animációért is felel. „De tulajdonképpen név szerint megemlíthetném az egész csapatot, mert mindannyiuktól annyi impulzust és figyelmet kapok, ami végtelenül inspirálóan hat rám. Azt hiszem, így még soha nem dolgoztam, hogy mindenki minden idegszálával rajta van a történeten. Kezdem azt érezni, hogy megszületik a csoda, megcsináljuk, és lesz előadás két hét múlva. Mindenkit, aki beletett ebbe a munkába bármit, nagyon becsülök” – zárta a beszélgetést Szitás Balázs.

 

Kérdezett: Spilák Klára

 

 

Babits Mihály: Jónás könyve
Pro Progressione-Kriptonit produkció

 

A Kriptonit labor kutatói

a tánc, a mozgás és a fizikai színház határterületeit fedezik fel,
a humor és a tragikum elemi részecskéit keresik,
az értelem spontaneitását és az ösztön nyelvét ötvözik,
vegyítik az érzékszervi hatásokat a metaérzékekkel,
egyetemes kommunikációs formát desztillálnak az érzelmek és a test egymásra hatásából.

A Kriptonit labor kutatói Kriptonitot gyártanak.

 

Jónás: Szabó Mátyás Péter
Rendező, Koreográfus, Zene, Mesélő, Díszlet koncepció: Szitás Balázs
Operatőr, Grafikus, Fotós: Görgényi Gábor
Rendezőasszisztens: Hodászi Ádám
Szcenika, Fényterv: Galkó Janka
Vágó, Vetítés: Tarcsay Gábor
Plakát: Várnay Zsuzsanna

Kormányos: Sütő András Miklós


Ninive népe:

Hodászi Ádám, Király Dániel, Levko Esztella, Sütő András Miklós,

Szakács Zsuzsi, Szitás Balázs, Szitás Sári, Várnay Zsuzsanna


Facebook-oldal: https://www.facebook.com/kriptonittheatre?fref=ts
Honlap: http://pro-cult.com/en/artists/balazs-szitas
Támogatók: Pro-Progressione, Sín Kulturális Központ, Bethlen Téri Színház
Szinopszis:


Kerettörténetünkben egy ember elveszett a virtuális térben, amelyet egy program irányít. Csakhogy a mesterséges intelligencia rádöbben: az embernek szüksége van rá, hogy lázadjon a maga által eddig elfogadott világ ellen. Így rákényszeríti, hogy legyen ő Jónás, lázadjon, és találja meg önmagát a virtuális téren kívül. Jónás szerepébe helyezzük őt, aki így megél mindent, amit Jónás megélt. Leviszi őt a legmélyebb pontra is, ez Ninive városa. Innen már ő maga tör ki, és kívánja a rendszer pusztulását.

 

süti beállítások módosítása