Újra színpadon a Soping end fáking

Több, mint 10 év elteltével ismét budapesti színpadra kerül Mark Ravenhill darabja, Ruttkay Zsófia fordításában: Soping end fáking. A Spirit Színház bemutatója november 28-án lesz, a színház állandó játszóhelyén. 

 

Perjés János ajánlója:

 

Csak felnőtteknek! – szólt 2002-ben a korhatár intelme. Az eltelt időben a darabban elhangzó kifejezések, az események napi aktualitásúak lettek, ezért a mű talán húsbavágóbb, mint valaha. Az előadás szorosan illeszkedik a „Te szemeddel – Beszéljünk róla!” sorozatunkba, aminek az a specialitása, hogy az előadások után a nézőkkel megvitatjuk, egy szakértő kommentálásával a történetben fontos viselkedésformákat, karaktereket, eseményeket. A „Chatszoba” utáni beszélgetés várakozáson felül sikerült, erős érzelmekkel reflektáltak a nézők a látottakra.

 

perjes

Fotó: Spirit Színház

 

Most pedig jön a „Soping end fáking”. Szerintem – és gyanítom alkotótársam, a rendező, akinek kiléte egyelőre maradjon titok – véleménye szerint is, az úgynevezett remény az emberiség, és sajnos a fiatalok számára elveszett. Apokaliptikus világban lézengünk, cél és öntudat nélkül, az önismeret és választási szabadság teljes hiányával.


A darab szereplői fiatalok, akiket adnak-vesznek. Céljuk, álmaik, jövőjük nincs. Lulu (Sipos Viktória) színpadra vágyik, de ez is akarattalan vágy. Ereje, szándékai kimerülnek mások ápolásában, anyai ösztöneinek kiélésében, a szolgálat teljesítésében. Barátja, Robbie (Hajnal János) szintén rendkívül akaratgyenge, a szeretetre éppúgy szomjazik, mint a drogra, de mindezt önzően, viszonzatlanul teszi, egy gyermeki én szintjén maradva. Ha szeretik, bedarálja a másikat, ha nem, pánik lesz úrrá rajta.

 

Kiegészíti kettősüket Mark (Ozsgyáni Mihály), akit szintén szerelmi szál fűz Robbiehoz. Az egyetlen a történetben, aki megpróbálja átlépni saját árnyékát, a történet kezdetén épp drogelvonóról jön. Az elvonással viszont érzelem elvonás is jár, a tét: nem kerülhet közel senkihez érzelmileg. A csapattól kívül álló figura, Gary (Varga H.Tamás), aki erőszakon szocializálódott. Kora gyerekkora óta szexuálisan bántalmazták, így egyenes út vezetett a prostitúcióhoz. Négyesük találkozása, álomvilága rettenetes végzet felé sodorja őket. Végig kíséri történetüket Brian (Perjés János), a „hittérítő”, aki megtanítja őket a pénz feltétlen szeretetére.

 

Forrás: Spirit Színház

 

süti beállítások módosítása