"A színház férfias szakma" - Péterfy Bori válaszolt

A főnővért alakítja a Belvárosi Színház Száll a kakukk fészkére előadásában Péterfy Bori. Erről kérdezte a színésznőt az Origo.

 

Az Origo cikkéből:


Arra a kérdésre, miért érdekes ma a Száll a kakukk fészkére, Péterfy Bori így felelt: "Leginkább a szabadság szimbóluma miatt. El is hangzik a darabban, hogy az elmegyógyintézet olyan, mint a társadalom kicsiben. És tényleg: minden intézmény nyomokban diktatúrát tartalmaz. Mikor először vittem óvodába a kisfiamat, majdnem sírtam én is, annyira nyomasztóan hatott rám hirtelen a sok szabály és parancs: most kézmosás, most sorakozó, most bemész, most becsukod, most kinyitod. Vagy a szülészeten, ahol soha nem kopogtak, mielőtt rám törték az ajtót, és felkapcsolták a villanyt. Mi van, anyuka? Vegye ki az ágyból a gyereket, nem szabad maga mellé tenni! Borzasztó, és már annyira megszoktuk, hogy azt hisszük, nem is lehet másként."

 

peterfy

Fotó: Orlai Produkció


"Ez a nő a regény erősen finomított Broadway-verziójában eléggé egysíkúra van megírva. Szerintem ő finom, elegáns úrinőkent próbál viselkedni, aki végig hisz a saját igazában, és egy matriarchátust tart fenn. Az én fejemben már egy teljes mozi megy arról, hogy ő miért lett ilyen. Szerintem saját magára gondol, amikor a betegségekről beszél; a gyerekkori abúzustól kezdve mindenfélét képzelek arról, miért ilyen férfigyűlölő, és miért akar bosszút állni. Végtelenül magányos, de persze ott van benne a vágy, az elfojtott szexualitás és még rengeteg minden. Szerintem nagyon bonyolult és összetett figura. Remélem, ebből át is megy valami a nézőknek" - mondta szerepéről Péterfy Bori.

 

A színésznő rámutatott, nyilván nem véletlen, hogy annak idején hatvannyolc sztárszínésznő utasította vissza Ratched nővér szerepét. "Tudták, hogy ez olyan tabu, amit ha eljátszanak, azzal örökre kikerülnek a filmvilágból, mert azonosulnának az első számú közellenséggel, aki férfiakon uralkodik, férfiakat aláz, és megöl egy olyan édes pasit, mint Jack Nicholson. Ebből Hollywoodban nem lehet felállni. Louise Fletcher ugyan megkapta érte az Oscar-díjat, de több igazán jelentős szerepe nem volt. Az én szerepem igazságát már az első jelenetemben megalapozza, amikor felolvasom McMurphy előéletét, minden nő rémálmát: alkohol, erőszak, rendbontás, szerencsejáték és talán nemi erőszak. A feleségek ilyenért otthon már lobotómiára küldik a férjüket, csak másképp intézik el" - fogalmazott Péterfy Bori.


Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a színházak női szerepeivel, elmondta, erre azért nem tud válaszolni, mert nem járta végig egy tradicionális színházban a női pályaívet Júliától Bernarda Albáig. Általában kísérletező, társulatközpontú csapatokban dolgozott, és már eddig is rengeteg fantasztikus női karaktert játszhatott el. "De a színház férfias szakma: a rendezők jó része férfi, a szerepek nagy részét is férfiaknak írták, és sok férfi rendező önmaga különböző kivetüléseit látja a problémákban, ezért férfiszempontból rendez" - tette hozzá.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása