Együtt forgat Törőcsik Mari és Tóth Ildikó - Készül Mészáros Márta új filmje

Megkezdődött Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című új filmjének forgatása, amely várhatóan december középig fog tartani - közölték az alkotók az MTI-vel csütörtökön.

    

A közlemény szerint a fordulatokban gazdag, krimiszerű történet két idősíkon, az 1950-es években és napjainkban fog játszódni. Miközben Olga saját családi titkai után nyomoz, kiderül, hogy egy egész "apátlan nemzedék" él identitásválságban, akik ha szembesülnek gyökereikkel, esélyt kaphatnak egy boldogabb életre.
    

Az összesen 38 napos forgatás egy kis Veszprém megyei faluban, Megyeren kezdődött és a későbbiekben Visegrádon, Bécsben, Budapesten, Barcelonában és Lettországban folytatódik. Bécs kulisszáinak a budapesti Tömő utca és a Golgota tér ad otthont, míg a Murmanszkban játszódó jeleneteket Lettországban forgatja a stáb.


tothtorocsk

    

A korábban Berlinben Arany Medve-díjjal, Cannes-ban pedig a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) és a zsűri nagydíjával is kitüntetett neves forgatókönyvíró-rendezőnő 26. alkotásának főszerepeit Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska alakítják.
    

A identitásválságból adódó drámai helyzetekről, szégyenről, a titkok okozta sérülésekről és a hazugság leleplezésének felszabadító erejéről női érzékenységgel mesélő film története szerint a jelenben Bécsben élő Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) kómába esik. Eközben Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan, amelynek gyökerei évtizedekkel korábbra nyúlnak vissza. A szövevényes nyomozásba kezdő főhős egy olyan úton indul el, amelynek a végén önmaga eddig ismeretlen énje áll - olvasható a közleményben.
    

A film mellékszerepeiben olyan a hazájukban népszerű külföldi színészek lesznek láthatók, mint a lengyel Lesław Żurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre, vagy az osztrák Hary Prinz, de többek között Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, valamint Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek az alkotásban.
    

A közlemény idézi Barbara Stelzl-Marxot, az osztrák ENSZ-bizottság alelnökét, aki szerint Ausztriában a szovjet megszállás ideje alatt (1946-1953) legalább 30 ezer "katonagyerek" születhetett. Közülük sokan a társadalom és a család szélére szorultak, "a tabusítás és a titokzatos célozgatás egy különös elegye vette őket körül".
    

"Magyarország a szovjet megszállás alatt hasonló traumákon ment keresztül, de a magyar <> felkutatása még alig kezdődött el. Be kell lássuk, a háború még mindig nem ért véget" - idézi a közlemény Mészáros Mártát.
    

A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A film operatőre a lengyel Piotr Sobocinski, a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja, akit a szakma 2015-ben a legjobb operatőrnek járó Lengyel Filmdíjjal méltatott.
    

Az Aurora Borealis - Északi fény a Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társ-producere Gül Togay. A film teljes költségvetése 788 millió forint, amely a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásából és 25 százalékos közvetett támogatásból tevődik össze.

 

süti beállítások módosítása