Megtapsoljuk vagy sajnáljuk? - Újra ARTista Café a Nagycirkuszban

Megtapsoljuk vagy sajnáljuk az ügyes cirkuszi állatokat? - Ezt a kérdést járja körül a november 2-ai, 18 órakor kezdődő ARTista Café a Fővárosi Nagycirkuszban, az ember és állat viszonyát és együttműködését vizsgálják a porondon.

Ajánló a beszélgetés elé:

 

Vannak, akik azt vallják, cirkusz nem létezik állatszámok nélkül, a kisgyerekek például rajongva imádják ezeket a produkciókat. Mások az ellentétes nézőpontot képviselik a kérdésben: az állatokat nem szabad emberek által épített épületekben idomítva mutogatni. Vannak országok, ahol betiltották a közelmúltban az állatszámokat a cirkuszokban. A legtöbben talán azon a véleményen vannak: lenyűgözi őket ez a fajta különleges partnerség, főleg, ha tudják, megfelelő körülmények között tartják az állatokat, vagy ha kiderül, az idomár családtagként kezeli állatát. Megtapsoljuk vagy sajnáljuk az ügyes cirkuszi állatokat? - erre keresi a választ a műsoros pódiumbeszélgetés moderátora Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszter biztos.

 

artista

 

A Nagycirkuszban díszvendégként köszöntik majd az állatos számokkal dolgozó, többgenerációs cirkuszi család két tagját, Richter Józsefet és ifj. Richter Józsefet, a Fővárosi Nagycirkusz és a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatóit. Eljönnek beszélgetni a Nagycirkusz őszi műsorából, a Balance-ból az állatos számok előadói: az olasz oroszlánidomár, Denny Montico valamint Eva Chris. A német hölgy az este folyamán be is mutatja majd a macskaszámát.

A pódiumbeszélgetés hozzászólói között lesz állatkert igazgató, etológus, állatvédő, vakvezetőkutya-oktató és állatorvos is.

 

Műsorszámokkal is inspirálják a beszélgetést: a Békéscsabai Jókai Színház fiatal művésze, Nagy Róbert A dzsungel könyve című musicalből énekel részletet és ad elő egy állatos verset, Tallián Mariann színésznő-hegedűművész pedig hangszerével készül meglepetés produkcióra.

 

A Fővárosi Nagycirkuszban köszöntik majd Mundruczó Kornél filmrendezőt, a nemrég nagy sikert aratott, egy egész kutyasereget szerepeltető Fehér isten című film alkotóját is.

 

artista 2

 

Az ARTita Cafét most is kötetlen beszélgetés zárja kávé és tea mellett a Dallmayr cég jóvoltából, ekkor már szűkebb körökben lehet megvitatni az este során felvetődő kérdéseket.

 

A program ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött a www.mitnekedcirkusz.hu oldalon keresztül.

 

Minden hónap első hétfőjén új cirkuszművészeti témával várják a közönséget az ARTista Caféban a Fővárosi Nagycirkuszban, december 7-én a „street art” témáját járják körbe: miként és milyen formákban szólítja meg a művészet az utcán a nézőket.

 

süti beállítások módosítása